A Biztonságpolitikai Szakkollégium története során először vett rész az augusztus 22-26. között megrendezett 2012. évi Szakkollégiumok Nyári Találkozóján (NYATA), melynek célja, hogy az ország szakkollégistái összegyűljenek, megismerhessék egymást, megosszák egymással tapasztalataikat, és ami talán a legfontosabb: közösen gondolkozhassanak. A NYATA hagyományai idén már negyed évszázadra nyúlnak vissza. Az első Találkozót 1985-ben rendezték Szarvason; azóta az utóbbi időkig néhány kivételtől eltekintve kétévente került megrendezésre.
Az idei ? bő három napos ? program ennek szellemében délelőttönként a látókör szélesítését célzó előadásokat ajánlott, amelyeken szakértők segítségével tudhattunk meg többet az adott témáról, míg a Találkozó egyik sarokkövét jelentették a délutáni közös workshopok a szakkollégiumokat érintő közös kérdésekről. A délelőtti előadások rendkívül aktuálisak és témaválasztásukban előremutatóak voltak. A határon túli magyarok ? és a határon túli szakkollégiumok ? helyzetét bemutató előadás áttekintette a környező országok magyar kisebbségi közösségeinek helyzetét, majd értékelte azok felsőoktatásban betöltött szerepét és lehetőségeiket. A felsőoktatás helyzetét vizsgáló előadás az elmúlt évek intézkedései nyomán kialakult változásokról szólt, amely az egyetemi átszervezések és a hallgatói szerződések révén komoly hatással van a szakkollégiumi tagok életére is. Végül a harmadik nap délelőtti előadása rendkívül modern témakört, az elektromos autókban és a fenntartható közlekedésben rejlő lehetőségeket vizsgálta, amely a környezetvédelem nem múló jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A délutánonként szervezett workshopokban a szakkollégiumokat érintő kérdéseket kötetlen formában vitathattuk meg. Az első, szerdai összeülés az Akkreditációt Segítő Eseti Bizottság vezetésével zajlott, ahol először a különböző szakkollégiumok mutatkoztak be, majd a szakkollégiumi akkreditációról, annak folyamatáról és döntési hátteréről beszélgettünk, amelynek végén javaslatokat is tehettünk a témával kapcsolatban. A csütörtöki workshop nagyobb hangsúlyt helyezett az egyes szakkollégiumok szakmai programjainak, valamint képzési rendszereinek ismertetésére, amelynek révén sokat tanulhattunk egymástól. A pénteki, utolsó workshopon az Y generációról, vagyis a jelenlegi fiatalságról és annak jövőjéről beszélgettünk, ahol rendkívül érdekes volt megfigyelni, hogy a különböző tudományterületek fiatalja egyazon problémát mennyire másként közelítenek meg.
Szombaton került sor az Interkoll megrendezésére, amely a szakkollégiumi mozgalom közös döntéshozatalának fóruma. Ennek középpontjában ismét az akkreditáció kérdése állt, de sor került működési szabályzók megtárgyalására is.
A kikapcsolódást és közösségépítést a közeli strand és a sportprogramok tették színesebbé, ugyanakkor az esti szórakozásra vágyók is megtalálhatták számításaikat.
bszk-nyata-2012-02
ővülnek a kapcsolatok ? a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiumával és a Budapest Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Szakkollégiumával
Így a NYATA-n a szakmai programok mellett a közösségépítés is komoly szerepet kapott.
A Szakkollégiumok 2012-es Nyári Találkozója összességében több mint száz, az ország különböző részeiből és a határon túlról, illetve több mint húsz szakkollégiumból érkező résztvevővel igen eseménydús rendezvény volt, ami a jó hangulatnak és a hasznos eszmecseréknek köszönhetően erősítette a résztvevő szakkollégiumok közti kapcsolatot, előrevetítve a jövőbeni szorosabb együttműködés lehetőségét.
A Biztonságpolitikai Szakkollégium tagjai ezúton
is köszönik a szervezők fáradságos munkáját, és remélik,
hogy a következő Találkozó is legalább ennyire hasznos és sikeres lesz!
 
Budai Ádám
Előző cikkTranszatlanti perspektívák az amerikai választások előtt
Következő cikkBevonó tábor 2012, Sukoró