2009. november 2-án, hétfőn a BSZK tagjai ? és persze mi, az obligatok is ? dr Bartha Tibor ezredes előadásán vettünk részt, aki szak- és kutatási területéről, a nem halálos eszközökről, azok rendszerezéséről, elméletéről és gyakorlati felhasználásáról számolt be az érdeklődő hallgatóknak.
Az előadás első felében a nem halálos eszközök rendszerezési, csoportosítási szempontjait tekintettük át, kiegészítve mindezt a hivatalos megnevezésekkel kapcsolatos problémákkal, hiszen a magyar rendvédelmi szervek más néven említik ezeket, mint például a NATO. Bartha ezredes rávilágított arra is, hogy a nem halálos eszközök nem csak egyének, de csoportok, technikai eszközök vagy akár infrastruktúra ellen is bevethetőek. A tartalmas és példákban bővelkedő előadás során megismerhettük magukat az eszközöket is, bemutatva, egyes eszközök esetében pedig a helyszínen is szemléltetve azok hatásos alkalmazási módját, hatótávolságát.
E fegyverek esetében fontos hangsúlyozni azt is, hogy a terminológia ellenére akár az élet kioltására is alkalmasak. A nyomatékosítás kedvéért az előadás közben és után szemügyre vehettünk különböző típusú és méretű gumilövedékeket, speciális söréteket, multifunkcionális taktikai botokat, gázfegyvereket, illetve egy Taser X26-os típusú távolsági sokkoló fegyvert is. Az elméleti előadást és a szemléltetést rövid videofelvételek tették még látványosabbá és hitelesebbé ? eközben ugyancsak láthattunk rövid bejátszásokat különböző járműfeltartóztató rendszerekről, gázok alkalmazásáról , sőt mikrohullámú- és infrahangfegyverek használatáról és hatásáról is. Külön élményt jelentett, hogy az előadás végén minden résztvevő kézbe is vehette ezeket a hatásos eszközöket, valamint egy speciális tábla segítségével Bartha ezredes a Taser sokkoló működését is szemléltette.
Fontos ismételten kiemelni, hogy ezek a fegyverek csak megfelelő és szakszerű használat mellett tartják meg nem halálos jellegüket, alkalmazásuk során pedig nem a hagyományos fegyverek helyett, hanem azok mellett kiegészítő jelleggel alkalmazandók.
Seprődi-Kiss Árpád
(A kép forrása: http://bemil.chosun.com/nbrd/gallery/view.html?b_bbs_id=10044&num=127403)
Előző cikk“Bevetésen” a BSZK
Következő cikkSzakmai kurzusok a BSZK-ban: A Hadelmélet kurzus