Ez évben szeptember elején került sor a Magyar Honvédség minden évben megrendezett átfogó ?Bevetési irány? hadgyakorlatára, melynek megtekintésére a MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem gyümölcsöző együttműködésének köszönhetően a Biztonságpolitikai Szakkollégium tagjai is lehetőséget kaptak. Idén ez az esemény azért is volt egyedülálló, mert nem a már megszokott bakonyi lőtéren gyakorlatoztak a katonák, hanem Ercsi határában a Dunán hajtottak végre folyami átkelést és ehhez kapcsolódó deszant-feladatokat.
bevetesi_irany_kep_20090911_025
A gyakorlat alapkoncepciója szerint a folyó túlpartján a Magyar Honvédség felderítői diverzáns csapatokat észleltek, így rohamcsónakos különlegesen képzett alegységek tették meg először a közel 500 méteres vízi utat. A BTR-80/A harcjárművek és a technikai eszközöket szállító PTSZ-M szállító járművek ?átúszása? és a célkörzetek elfoglalása, biztosítása közben a katonák megrongált pontonhíd helyreállítását szemléltették a folyón, a kapcsolódó aknamentesítési feladatokkal együtt. Az így helyreállt összeköttetést használva a T-72-es harckocsik, BMP szállító járművek, D-20 lövegek és légvédelmi, harctámogató alegységek is átkeltek a túlpartra. A műveletet ez idő alatt Mi-24-es harci helikopterek oltalmazták, melyek légicsapást mértek a visszavonuló ellenséges diverzánsokra.

bevetesi_irany_kep_20090911_038

Az egyórás dinamikus gyakorlat után a statikus bemutató következett, ahol csoportokra osztva különböző állomásokon tekinthették meg a vendégek a Magyar Honvédség eszközeit, különböző képességeit, legújabb fejlesztéseit. A korszerű technikai eszközökön kívül ? mint például a pilótanélküli felderítést végző nyáron beszerzett UAV-k, vagy a könnyűtűzszerész robotok ? közelebbről is szemügyre vehettük a nagyteljesítményű tábori víztisztító állomást, a mobil terepelemező munkaállomást, a tűzszerész hajót, illetve bepillantást kaptunk a mobil orvos csoport és a különleges műveleti zászlóalj munkájába is.

A bemutató a civil hallgatók számára kifejezetten hasznos volt, hiszen nem minden nap találkozhat az ember ilyen haditechnikai eszközökkel. Ezennel is szeretnénk köszönetünket kifejezni mind a MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak, mind a szervezésben segítségünkre levő kollégáknak, hogy a szakkollégisták ismét részt vehettek ezen a különleges eseményen, és alig várjuk a ?Bevetési irány 2010?- et
Előző cikkNemzetbiztonság és Média – Könyvbemutató
Következő cikkNem halálos fegyverek a BSZK-ban – előadás és gyakorlati bemutató