Április utolsó és május első napjaiban több mint egy héten át konferenciák sorozatában voltak érintettek a Biztonságpolitikai Szakkollégium tagjai ? résztvevőként, előadóként, szervezőként egyaránt.
Április 29-én a Magyar Hadtudományi Társaság Nemzetbiztonsági Szakosztályával és a Kiss Károly Hadtudományi és Biztonságpolitikai Szakosztállyal közös szervezésben Kemény János, a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusza látogatott a Nemzetvédelmi Egyetemre, ahol Az iraki intézményépítés tapasztalatai ? a biztonsági erők kiépítésének kérdése című előadása széles körű érdeklődést váltott ki. Kemény János áttekintette azt a folyamatot, amely az Operation Iraqi Freedom óta meghatározó tényezője volt az ország biztonsági helyzete alakulásának. Rámutatott az iraki biztonsági erők újjáépítésének alapvető kezdeti hibáira és ezek destabilizáló hatására, és egészen napjainkig értékelte a korrekciós lépéseket, figyelembe véve az amerikai csapatkivonási terveket és a belbiztonsági helyzet stabilizálódását.
Néhány nappal később, május 5-én a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2010. tavaszi Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciáján vett részt Pető Gergő, a BSZK másodéves hallgatója. A közel maximális pontszámra értékelt írásbeli értékelést követően az Alkalmazott Társadalomtudomány szekcióban A robotizálás társadalmi okai, avagy fantasztikumtól a valóságig című pályamunkáját szóban is eredményesen mutatta be, és magabiztosan ért el első helyezést.
Május 6-án délután a Szakkollégium tagjai Afrika szerepe a 21. században címmel szerveztek előadói délutánt, mely alkalommal három meghívott előadó fejtette ki véleményét aktuális biztonságpolitikai kérdésekben. Búr Gábor, az ELTE Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi docense Afrika helye a globalizált világban címmel, míg Tomolya János mk. ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikai Főosztály, Műveleti Osztály osztályvezetője A HM jövőbeni feladatai Afrika vonatkozásában címmel tartott érdekességekben bővelkedő előadást. Hozzájuk csatlakozott Marsai Viktor, a szakkollégium végző tagja, az ELTE doktoranduszaA kalózkodás tendenciái Afrika szarvánál című előadásával, mely teljessé tette a biztonságpolitikai körképet.
Végül, a ?Konferenciák hete? valódi csúcsponttal zárult ? szakkollégistáink részt vettek az Eötvös József Collegium nagyhírű és elismert IX. Eötvös Konferenciáján, ahol biztonságpolitikai témáik külön szekcióban szerepeltek.
Az elhangzott előadások:
Kovács Katalin: A Biztonsági Tanács és jövőbeni lehetőségei
Marsai Viktor: Afrika szarva és a hidegháború
Szijj Dóra: Az ?új háborúk hozadéka?: gyermekek a harcokban ? a gyerekkatonság általános bemutatása, különös tekintettel a Kongói Demokratikus Köztársaságra
Tófalvi Fruzsina: Törökország a változás küszöbén
A tavaszi szemeszter így további komoly szakmai megmérettetésekkel közeledik lassan végéhez. Köszönetünket szeretnénk kifejezni Mindenkinek, aki a programok szervezésében, bonyolításában segítségünkre volt ? egyúttal pedig gratulálunk a sikeresen szereplő szakkollégistáknak!
Előző cikkSzakkollégiumok egymás közt – szakma és barátság
Következő cikkERASMUS félév és nemzetközi tudományos diákköri konferencia a Zólyomi Műszaki Egyetemen