Lindmayer Judit, a BSZK BSc másodéves, védelmi igazgatás szakos tagja egyike volt annak a három kiválasztott hallgatónak, akik a 2009/2010. tanév tavaszi szemeszterét a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen nemrég beindított, a hallgatói mobilitást segítő ERASMUS program keretében Közép-Európa egyik partner katonai felsőoktatási intézményében töltötték. A ZMNE partner egyetemei jelenleg a Cseh Védelmi Egyetem (Brno), a Lengyel Nemzetvédelmi Egyetem (Varsó), a Lengyel Katonai Műszaki Egyetem (Varsó), a Szlovák Fegyveres Erők Katonai Akadémiája (Liptószentmiklós), a Szlovák Műszaki Egyetem (Zólyom) és a Lausitz-i Alkalmazott Tudományok Egyeteme. Judit a Zólyomi Műszaki Egyetem Tűzvédelmi Tanszékén hallgatott hazai képzési területéhez kapcsolódó szakmai tárgyakat, vizsgáit pedig 2010 júniusában teszi le ? mindezt angol nyelven.
Szlovákiában tartózkodása alatt, 2010. május 6-án került megrendezésre a Zólyomi Műszaki Egyetemen az 51. tudományos diákkör konferencia (SVOC ? Studentskej Vedeckej Konferencie), melyen két Zólyomban tanuló magyar hallgató is részt vett. Az egyébként szlovák nyelvű konferencián angol pályamunkáik leadását követően a szóbeli fordulóban szintén angol prezentációval készültek a magyar hallgatók, ezzel ?nemzetközivé téve? a konferenciát. A Műszaki Egyetem hallgatói, illetve a két cserediák mellett érkeztek versenyzők a Zsolnai Egyetemről, a Rendőrtiszti Akadémiáról, valamint egy további magyar egyetemista a Nemzetvédelmi Egyetemről.
Az ünnepélyes megnyitót követően hat szekcióban kezdődött a dolgozatok szóbeli prezentációja és védése, melyek egészen az ebédig tartottak. A Tűzvédelmi Szekcióban 15 fiatal mérte össze tudását és előadói képességeit. Kasza Anett végzős védelmi igazgatási szakos hallgató a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló, valamint annak katasztrófavédelmi feladatait és kihívásait elemezte előadásában. Nem sokkal később került sorra a két ERASMUS hallgató, Lindmayer Judit ? a magyar katasztrófavédelmi rendszer bemutatásáról ? és Mórocza Árpád ? Az óvóhelyek mai szerepéről szóló ? prezentációjára.
A sikeres előadásokat követően a vendéglátó egyetem ünnepi ebédre invitálta a versenyzőket, majd három órakor következett az eredményhirdetés, illetve a különdíjak átadása. A nyelvi különbségekből adódóan helyezést nem értek el a magyar hallgatók, azonban Lindmayer Juditot a kerületi önkéntes tűzoltóparancsnok különdíjával jutalmazták.
?Mindannyiunknak nagy lehetőség volt, hogy részt vehettünk ezen a tudományos megmérettetésen, hiszen nem csak újabb hasznos tapasztalatokat szereztünk, hanem az előadókészségünket és a nyelvtudásunkat is fejlesztettük egy jó hangulatú nemzetközi eseményen.?
A vizsgaidőszakhoz ? mind Zólyomban, mind Budapesten ? sok sikert kívánunk!
Előző cikkKonferenciák hete
Következő cikkDr. Karl E. Lamers: A NATO formálódó új stratégiai koncepciója – új kihívások, új megközelítése