?A NATO jövője azon múlik, hogy miként képes megbirkózni a XXI. század új kihívásaival. Ezen a felismerésen kell alapulnia a NATO új stratégiai koncepciójának? ? mondta el Karl Lamers, a NATO parlamenti közgyűlés politikai bizottságának és az euroatlanti szervezeteket egyesítő Atlantic Treaty Association-nek az elnöke szeptember 9-én a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott beszédében.
Karl Lamers, aki a Bundestag védelmi bizottságának elnökhelyettese is egyben, a Magyar Atlanti Tanács meghívására érkezett hazánkba, és hivatalos látogatása alatt találkozott Martonyi János külügyminiszterrel és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is.
Kedd délután a szakértő a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács képviselőivel és a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóival ült le egy kötetlen beszélgetésre az intézmény könyvtárában, hogy megismerje a fiatalok véleményét a biztonságpolitika aktuális kérdéseiről, majd ezt követően az egyetem dísztermében tartott előadást, ahol először Lakatos László nyugállományú okleveles mérnök vezérőrnagy, az egyetem főtitkára, majd Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke köszöntötték a vendéget.
Karl Lamers beszédében először megköszönte hazánk részvételét és erőfeszítéseit az ISAF műveletekben, valamint őszinte részvétét fejezte ki az augusztus 23-ai afganisztáni támadás két magyar katonaáldozatának hozzátartozóinak. A tragédia kapcsán a német politikus elmondta: a történtek ismételten rávilágítottak arra, hogy a NATO közép-ázsiai szerepvállalására szükség van annak érdekében, hogy elkerüljük a terrorizmus ?exportját?, valamint megelőzzük a 9/11-hez hasonló merényletek bekövetkezését.
?Egyetlen ország sem képes egyedül felvenni a harcot az olyan globális kihívásokkal, mint a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, a bukott államok kérdése, az illegális migráció vagy a klímaváltozás, így mélyebb együttműködés szükséges mind a NATO-n belül, mind a harmadik országokkal. Ennek szellemében a NATO továbbra is nagy hangsúlyt fog fektetni a Békepartnerségi Program, a Mediterrán Dialógus és az Öböl-térség államaival való párbeszédre, hiszen a kooperáció ma már nem csak egy lehetőség, hanem a túlélés egyetlen eszköze. A jelen és jövő kihívásainak csak úgy tudunk megfelelni, ha együttműködünk a szolidaritás jegyében” ? fogalmazott.
A születő új stratégiai koncepcióval kapcsolatban Lamers elmondta, hogy a legfontosabb a célok, az érdekek és az értékek meghatározása, valamint a NATO szerepének újraértelmezése a világban. A szervezetnek úgy kell választ adnia az új kihívásokra, hogy közben ne veszítse szem elől eredeti küldetését. ?Annak ellenére, hogy az új kihívások új megközelítést követelnek, a szövetségnek meg kell őriznie hagyományos értékeit is, amelyek talaján 60 évvel ezelőtt létrejött. Ez pedig rugalmasságot követel? ? tette hozzá a politikus.
Lamers kiemelte, hogy az alapokmány V. cikkelyét ? mely egy tagállam elleni támadást minden tagállam elleni támadásnak minősíti ? ma sem lehet figyelmen kívül hagyni, sőt talán még fontosabb is, mint volt, hiszen a fenyegetések bárhonnan ? például a kibertérből is ? jöhetnek. Az új stratégiai koncepción ? melynek a szakértő szerint legalább 10-15 évre kell szólnia ? jelenleg 88 munkacsoport dolgozik, melyek folyamatosan egyeztetnek egymással és a nemzeti delegációkkal annak érdekében, hogy a végleges dokumentumot a 2010. novemberi csúcson el tudják fogadni.
Karl Lamers szerint a műveletek további sikerének egyik záloga ? az összefogás mellett ? a nemzeti kormányokkal való együttműködés, melyhez a nyilvánosság támogatására van szükség. A NATO-nak nagy hangsúlyt kell fektetnie a tömegtájékoztatásra, jobban meg kell értetnie tevékenységét a tagállamok lakosságával. ?Különösen fontos? ? tette hozzá ?, ,,hogy a fiataloknak kedvezőbb képet mutasson magáról a szervezet? ? mondta Lamers, majd zárásként hozzátette: ?A NATO az egyetlen hatékony, erős, energiával teli biztonsági szervezet a világban, de a biztonság nem magától értetődő dolog, hanem meg kell dolgozni érte. A XXI. században a béke és stabilitás elérése nagyobb együttműködést kíván meg a nemzetközi szereplőktől, mint valaha.?
Nagy Dóra
Előző cikkERASMUS félév és nemzetközi tudományos diákköri konferencia a Zólyomi Műszaki Egyetemen
Következő cikkAz USA légügyi attaséja a légierő 21. századi szerepéről és feladatairól – konferencia beszámoló