Evan G.Roelofs ezredes, az Egyesült Államok Légierejének budapesti légügyi attaséja 2010. szeptember 9-én a Stefánia Palota Gobelin Termében tartott előadást az Egyesült Államok légierejének 21. századi szerepéről és feladatairól. A rendezvényen jelen voltak még Franciaország, Horvátország, Románia, Svédország, Szerbia légügyi attaséi, valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke.
Evan G. Roelofs 1984-ban csatlakozott az Egyesült Államok Légierejéhez (USAF). A Repülőtiszti és Tengerésztiszti Akadémia hallgatója volt (Air War and Naval War College), majd ösztöndíjas éveket töltött el pilótaként Japánban. 2 éve él Magyarországon, 2008 augusztusa óta az Amerikai Egyesült Államok légügyi attaséja.

Roelofs az USAF vezérelvével nyitotta az előadást:?? repülni, harcolni és nyerni a levegőben, az űrben és kibernetikai térben egyaránt.? Majd bemutatta az USAF funkcióit, melyek fontossági sorrend alapján a következőek: hadászati célú támadás, légi/űrbéli/földi/tengeri harc megvívása, informatikai műveletek, harctámogatás, vezénylés és ellenőrzés, légi utántöltés, légi szállítás, speciális műveletek (mint például: űrutánpótlás), ISR műveletek (intelligence ? hírszerzés, surveillance ? felügyelet, reconnaisance ? felderítés), mentés harc során, navigálás és pozicionálás, meteorológiai szolgálat. Ezt követte az USAF erők klasszikus alapelveinek bemutatása: centralizált ellenőrzés és decentralizált megvalósítás, rugalmasság és sokoldalúság, együttműködési képesség, folyamatos kommunikáció a harctérrel, kitartás és koncentráció, elsődleges feladatok szem előtt tartása és az egyensúly fenntartása. Ezekhez járul még, hogy a közelmúlt eseményei kapcsán új hadviselési területeken is helyt kell állnia az USAF-nak. Épp ezért szükséges volt kiegészíteni az alapelveket a következőkkel: informatikai fölény fenntartása, szövetségesek számára a védelem fenntartása és a légtér védelmének képessége.

?A 21. század légiereje állandó változásban van? ? mondta Roelofs. Bár elmondta, ő sem egy jós, annyit elárult, hogy az USAF nagy beruházások és technológiai fejlesztések előtt áll. Új fegyverrendszerek szükségesek: elsősorban a rejtett fegyverek és a lézertechnológia kifejlesztése a cél. Át kell gondolni az eddigi felderítés, álcázás és titkosítás módszereit, különös figyelmet szentelve a pilótával rendelkező, illetve a pilóta nélküli eszközök használatára, melyekhez elengedhetetlen a GPS adta összes lehetőség maximális kihasználása, és természetesen az anyagi lehetőségek megteremtése. A kérdések között szerepelt is, hogy a Kongresszus az Egyesült Államok katonai elemei közül mit tekint a legfontosabbnak, mire szánja a legtöbb pénzt. Hiába vívnak mindennapos harcot a USAF vezetői, a legnagyobb finanszírozásban a haditengerészet részesül, ami azért nagy kihívás a légierő számára, mert az iraki és afganisztáni jelenlét, a szövetséges országok nemzeti érdekeinek biztosítása és a fegyverrendszerek fenntartása horribilis összegeket emészt fel. Mindemellett az Egyesült Államok teljesen tisztában van Kína és Oroszország rohamos mértékű fejlődésével, az új védelmi és fegyverrendszer kiépülésével.
Roelofs ezredes készségesen válaszolt minden hozzá érkező kérdésre, többek között arra is, hogy a jövőben esetleg több C-17-es repülőgép fog érkezni a pápai repülőbázisra. Mint említette, egy négyszemközti beszélgetés kapcsán kifejtette, hogy továbbra is a katonai pályát tartja a legszebb hivatásnak, mert megtanít precíznek lenni, más emberekkel együttműködni és kamatoztatni a megszerzett képességeket.
Nánási Ágnes
(A kép forrása: http://www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/hirek/repulessel_bucsuzott_hazanktol_az_amerikai_legugyi_attase/_DSC0283.jpg)
Előző cikkDr. Karl E. Lamers: A NATO formálódó új stratégiai koncepciója – új kihívások, új megközelítése
Következő cikkBevonó Tábor 2010