36 évvel azután, hogy 1976-ban a Pécs melletti Abaligeten először rendezték meg az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját, azaz az EFOTT-ot, 2012. július 3-8. között Velence adott otthont az idei rendezvénynek. Mint az elmúlt nyolc évben mindig, a TiT HABE ifjúsági tagozata ? a Biztonságpolitikai Szakkollégium szakmai partnere ? és lelkes önkéntesei ismét folytatták ismeretterjesztő, tájékoztató tevékenységüket a biztonság, a biztonságpolitika kérdéseit illetően.
Bár Magyarországon kevés civil szervezet foglalkozik ezzel a szűk, ugyanakkor fontos szakterülettel, az ő feladatuk hatványozottan fontos, hiszen a ?biztonságmarketing?, azaz az ország biztonságáról folytatott párbeszéd fokozása, a gazdasági, társadalmi, környezeti biztonsággal kapcsolatos tudatosság növelése hiányterület az oktatásban és a médiában egyaránt.
A tematika, mint rendesen, ezúttal is a biztonságpolitikára épült, melyet katasztrófavédelmi témák egészítettek ki. Az EFOTTon való részvételt idén kiadványokkal és egy, a fesztiválra készült exkluzív biztonságpolitikai totóval támogatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja. A kitelepülés a HM Sajtóiroda segítségének köszönhetően nem került pénzbe, így a mintegy 85.000 résztvevőt vonzó fesztiválon egy hétig költségmentesen folyt az érdeklődők tájékoztatása.
bszk-efott-2012-02
Nemzet és Biztonság ? Biztonságpolitikai Szemle, 
kéz a kézben a Honvédelmi ismeretekkel
A fesztiválon történő részvétel célja változatlanul az volt, hogy a civil falut meglátogató fiatalokat az önkéntesek bevezessék az őket körülvevő világ történéseibe és összefüggéseibe. Tesztjeik, totóik azzal a céllal készültek, hogy azokon végighaladva a lelkes érdeklődő ? kötetlen formában ? egyaránt képet kapjon a világpolitikai eseményekről, a biztonságpolitikai alapkérdéseiről és a katasztrófavédelem meghatározó fogalmairól.
?Bevallom, néha őrült hittérítőnek képzeltük magunkat, amint a negyven fokos melegben üldögélve vártuk azokat, akik érdeklődnek az olyan fesztivál-idegen fogalmak iránt, mint az 5. cikkelyes műveletek, a biztonsági dilemma, vagy épp a veszélyhelyzeti tervezés.?
Sok civil szervezettől eltérően az önkéntesek nem akarták a látogatókat meggyőzni semmiről: sem eszmét, sem szebb jövőt nem ígértek nekik. A korábbi tapasztalatok alapján előzetesen a 85.000 fesztiválozó egy százalékának érdeklődésével is roppant elégedettek lettek volna, de az első és az utolsó napon tapasztalt érdeklődés olyannyira nagy volt, hogy rá kellett jönniük: ennyi emberre sem elegendő időt, sem elegendő figyelmet nem tudtak volna szánni. A sátorba betérő látogatók mindegyikével legalább húsz-harminc percet töltöttek, és addig el sem engedték őket, míg kérdéseik voltak. Kérdések pedig nem hogy voltak, de tengerként zúdultak rájuk. Ismét le kellett vonni a tanulságot, hogy a honvédelem és katasztrófavédelem iránt érdeklődők nem sajnálják idejüket, és igyekeznek e területeket lépésről lépésre feltárni és a lehető legmélyebben megismerni. Hála a tudományos ismeretterjesztés területén szerzett több éves tapasztalatnak, pontosan erre készültek a tesztek és kérdéssorok. Az SVKK által biztosított és a TIT HABE önkéntesei által készített tesztek oldott hangulatban tárták fel a biztonságpolitika eredetét, célját és olyan alapvető kérdéseket boncolgattak, mint a hazánk NATO-tagságából származó jogok és kötelezettségek, vagy éppen a szíriai konfliktus lehetséges hatásai.
bszk-efott-2012-03
?Pedig az 5. cikkelyes művelet volt.?
?Mi a tudást és a világ megismerésének lehetőségét hoztuk magunkkal, talán ennek is köszönhető, hogy az érdeklődés a vártnál is nagyobbnak bizonyult.?
Végül az önkéntesek nem találkoztak a fesztiválozók egy százalékával, de az a 80-100 ember, akik betértek a TiT Hadtudományi és Biztonságpolitikai Közhasznú Egyesület sátrába, az enyhet adó árnyékban megismerhették mindazokat a tényeket és teóriákat, melyek remélhetőleg tovább fokozzák érdeklődésüket a biztonság kérdései iránt, és hozzásegítik őket, hogy a világról felelősen gondolkodó állampolgár váljék belőlük.
Németh Gergely
Előző cikkRövid beszámoló a Biztonságpolitika Szakkollégium 2012. évi első rendes Közgyűléséről
Következő cikkTranszatlanti perspektívák az amerikai választások előtt