A Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete (BSZKE) 2012. május 29-én rendezte meg az immár hagyománnyá vált Biztonságpolitikai Szakestélyt. A 2007-ben elindított program egyrészt a más egyetemeken már hosszú évtizedek óta működő szakestek alapvető jellegzetességeit igyekezett az intézmény sajátosságaival ötvözni, másrészt találkozási és kötetlen szórakozási lehetőséget kínált a biztonságpolitikai képzésben résztvevő fiatalabb és öregebb hallgatók, oktatók és a szakma iránt érdeklődők számára.

Az idei Szakest azonban eltért az előbbiektől, hiszen új helyszínen és a korábbi szigorú szakest szabályokat elhagyva szerveződött: a HM Stefánia Kulturális és Szabadidő Központ ízlésesen berendezett rendezvényhelyszíne kiváló keretet nyújtott a szakmai, ugyanakkor humoros előadásokhoz. Abban is különbség mutatkozott az előző évek hasonló programjaihoz képest, hogy a Szakestély nemzetközivé vált, hiszen azon részt vettek a nap folyamán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen első alkalommal lezajlott ?Fiatal Biztonságpolitikusok Nemzetközi Konferenciájának? külföldi résztvevői is.

A meghívottakat Rédecsi Gábor, a BSZKE elnöke üdvözölte, majd rövid megnyitójában dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes kiemelte, hogy a Biztonságpolitikai Szakkollégium mindig is híres volt megújulási képességéről, mi sem példázza ezt jobban az új helyszín és az új tartalom, amelyeket a jövőre vonatkozóan is érdemes kiindulópontként megtartani.

Az első szakmai-humoros előadásban Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes a 1848-49-es szabadságharc egyik kiemelkedő személyiségéről, Bem Józsefről árult el olyan ?kulisszatitkokat?, amelyek nem feltétlenül szerepelnek a történelemkönyvekben azok személyes jellege miatt.

A második felszólalásban dr. Lattmann Tamás a véleményformálás szabadságának jogi megközelítését vázolta egy hazai ?Hungaricum? példáján keresztül, azzal a céllal, hogy felhívja a biztonságpolitikusok figyelmét a véleménynyilvánítás különböző módjaiban rejlő lehetőségekre és korlátokra.

Végezetül dr. Németh József Lajos mutatta be immár szokásosnak mondható ?biztonsághumorotikai? előadását, amely az elmúlt év lényeges, vonatkozó eseményeit hivatott értékelni könnyedebb megközelítésben.

A 2012-es Biztonságpolitikai Szakestély végezetül lehetőséget adott a kötetlen beszélgetésre, így valósítva meg annak eredeti célját.

Az ötödik alkalommal megrendezett Biztonságpolitikai Szakestély a ?Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban (TÁMOP 4.2.2./B-10/1)? pályázat keretén belül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Előző cikkFirst International Conference of Young Security Policy Experts
Következő cikkA kultúrantropológia lehetőségei a nemzetközi műveletek támogatásában