A Biztonságpolitikai Szakkollégium meghívására november 9-én délután a ZMNE Tudós Kávézójában Georg Spöttle tartott előadást ?Az iszlám terrorizmus hatása a nyugati demokráciákra? címmel. Spöttle úr a német Bundeswehr-ben ejtőernyősként, majd később a rendőrségnél terrorelhárítóként szolgált, széles körben elismert szaktekintély, többek között a ZMNE Vezérkari Tanfolyamnak is állandó vendége.
A téma aktualitásához és érdekességéhez méltón a terem zsúfolásig megtelt érdeklődő diákokkal és tanárokkal, melyet az előadó egy nagyon színvonalas, saját élményekkel és képekkel tarkított előadással viszonzott.
A bevezetésben hallhattunk egy rövid ismertetőt Mohamed Próféta életéről, a kinyilatkoztatásokról, a Korán kialakulásáról, melynek szövege, mint megtudtuk, azóta sem változott. Megismerkedhettünk az iszlámmal, mely a maga korában a legfelvilágosultabb vallásnak számított, hisz bizonyos jogokat adott a nőknek is, illetve toleráns volt az egyén saját adottságaival, illetve helyzetével szemben. Továbbá megtudtuk mi is a különbség a síita és a szunnita irányzat között.
Az előadás második felében az előadó felvilágosította a közönséget, hogy iszlám terrorizmus helyett sokkal helyesebb vallásilag motivált terrorizmusról beszélni. Magát a terrorizmust bizonyos megközelítések szerint a következő kulcsszavakkal is lehet jellemezni: Tervezz, Elrettents, Robbants, Rombolj, Okozz pánikot, Reklámozz (TERROR). Ezek után az öngyilkos merénylőkről beszélt nekünk Spöttle úr. Az Európába bevándorolt muszlimok sokszor nem tudnak integrálódni az adott társadalomba, bár már a második és harmadik generáció nő fel, és így két identitás között őrlődve nagy eséllyel csatlakoznak dzsihadista szervezetekhez, a Közel-Keleten pedig gyakran azért jutnak ilyen elhatározásra az értelmes, tanult fiatalok, mert egy vagy több közeli hozzátartozóját megölték valamilyen merényletben, amiért bosszút akar állni. Illetve egy másik gyakori ok, hogy a legtöbb család nagyon szegény, a gyerekeket nincs pénz taníttatni és ebből a reménytelen helyzetből az egyetlen út, ha a gyermekeket úgynevezett Korán iskolákba íratják be, ahol tulajdonképpen egy agymosáson esnek át és évekig csak azt tanulják, hogy rajtuk kívül mindenki ellenség, akiket meg kell ölni és ezért a célért meghalni dicsőség.
A terrorizmus milliárdos károkat is okozhat egy-egy országnak, például Egyiptomnak, ahol a GDP 80%-át a turizmusból szerzett bevételek jelentik, ugyanis azzal, hogy a merényleteket legtöbb esetben turisztikai központok, látványosságok, piacok közelében követik el, nagyban csökkentik az ország biztonságát, mellyel fő megélhetési formájukat lehetetlenítik el.
Ezt követően röviden beszélt nekünk az előadó a nők helyzetéről. Még ma is több országban burkába vagy csadorba kényszerítik a nőket, sőt a saríát tiszteletben tartva például nemi erőszak esetén is a nőt teszik felelőssé, hisz a férfi nem tehet róla, ha őt akaratlanul elcsábítják. Afganisztánban pedig teljesen megszokott az az eset, hogy a férj a feleségét savval önti le, ha esetleg valamilyen nézeteltérés támad kettejük között.
Végül szó esett arról, hogy bár a diktatúráknak, királyságoknak vannak árnyoldalai, az azonban tagadhatatlan, hogy ilyen politikai berendezkedésű államokban sokkal kevesebb a terrorista merénylet, hisz csírájukban fojtják el a radikális iszlámot. Ezért fordulhat az elő, hogy a térségben Szíria az egyik legbiztonságosabb ország, valamint Jordánia veszélytelenebb, mint az Egyesült Államok több városa.
Mindent összevetve a két órás előadás gyorsan eltelt, hasznos tapasztalatokkal gazdagodott a hallgatóság, Georg Spöttle interaktív előadásmódja és szakértelme pedig kifejezetten élvezetes délutánt szerzett a résztvevőknek.
Ördögh Ágota
Előző cikkKörnyezetvédelmi büntetőjog – előadás
Következő cikkTitkok és tippek a protokoll és a haditudósítás világából