A Biztonságpolitikai Szakkollégium a 2015/16-os tanév során sikerrel vett részt a “Napjaink biztonsági kihívásai, veszélyei és fenyegetései” projektelnevezéssel “A felsőoktatásban működő szakkollégiumok támogatása /NTP-SZKOLL-2015/” pályázaton, amely a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósult meg. Az elnyert 2.300.000,- forint támogatásból a kötelezően megvalósítandó őszi és tavaszi kurzusokon kívül a BSZK

  • a szakkollégiumi tagok hazai és nemzetközi szakmai konferencián történő részvételét;
  • a szakkollégiumi tagok tudományos és közéleti publikációinak megjelentetését;
  • a társadalmi problémákra érzékeny, szakmai attitűdök kibontakozását segítő foglalkozások szervezésé;
  • valamint a szakkollégiumi tevékenységhez kapcsolódó rendszeres vagy időszakos kiadványok, szakmai folyóiratok, szöveggyűjtemények szerkesztését és kiadását;
  • valamint infokommunikációs és promóciós eszközök beszerzését kezdeményezte.

2016. január 31-ével lezárult a Biztonságpolitikai Szakkollégium ?A rendészet és honvédelem aktuális kérdései és kihívásai hazai és nemzetközi kitekintéssel? 20 órás kurzusa. Ennek során a résztvevő szakkollégisták különös figyelmet fordítottak szervezett bűnözés biztonságpolitikai és honvédelmi kockázataira és kihívásaira csakúgy, mint például a Latin-Amerikában tevékenykedő egyes csoportok jellemzőinek bemutatására.

WP_20160503_18_08_28_Pro2016. május 31-én ért véget a ?Konfliktus és együttműködés mikro- és makroszintű megközelítésben? elnevezésű 20 órás kurzus. Ennek során a résztvevő szakkollégisták különös figyelmet fordítottak a bukott vagy működésképtelen államok problematikájára csakúgy, mint a közel-keleti konfliktusok etnikai, vallási és történelmi hátterére, valamint a stratégiaalkotás és védelmi tervezés egyes regionális aspektusaira.

A kurzusok prezentációi az alábbiakban elérhetők:

2015. december 11-én szakkollégistáink a ?Szakkollégiumi hallgatók konferenciáján? tartottak előadásokat Debrecenben a Hatvani István Szakkollégiummal közösen.

2016. április 08-án a BSZK tagjai a ?Biztonság és politika, társadalmi, etnikai konfliktusok és a modern világ? című konferencián adtak elő a szegedi Móra Ferenc Szakkollégiumban.

A fentiekben említetteken kívül 2016. május 11-én Debrecenben a Hatvani István Szakkollégium és Biztonságpolitikai Szakkollégium vezetői együttműködési megállapodást írtak alá. Az eseményt a két szakkollégium közös tudományos hallgatói konferenciája követte.

2016. június 15-én egy délelőtti és egy délelőtti alkalom keretében személyiségfejlesztő tréningen vettek részt a szakkollégisták. Ennek célja a társadalmi érzékenység fejlesztése volt oly módon, hogy az egyes konfliktusok egyéni és csoportos dinamikáit tárták fel a résztvevők szakpszichológus bevonásával.

IMG_4873

A személyiségfejlesztő és szimulációs gyakorlatok a szakkollégisták komepetenciáit növelték, míg a konferenciákon való részvétel a kapcsolatok megerősítésen túl az előadói készség növelését is szolgálták.

13423803_10209808868124763_9065911442104041314_n

A pályázatban megjelentetett kiadvány, amely ?Napjaink biztonsági kihívásai, veszélyei és fenyegetései? címet viseli összesen hat fő írását tartalmazza. A kiadvány lektorált, olvasó szerkesztett, tördelt és nyomtatott formában jelent meg.

A pályázat eredményeként a Biztonságpolitikai Szakkollégium jelentősen tudta javítani eszközparkját és közösségi megjelenését a beszerzett nyomtató, festékpatron, stb., valamint promóciós eszközök (pult) révén. A fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul a BSZK napi szintű és hatékony tevékenységeihez csakúgy, mint a szervezet népszerűsítéséhez.

IMG_4944

Összességében véve elmondható, hogy a program a szakkollégisták meglévő tudásának, írásbeli és szóbeli készségeinek, valamint személyes és személyközi kompetenciáinak fejlesztését szolgálta oly módon, hogy abban az elméleti és gyakorlati megközelítés ötvöződött napjaink hazai és nemzetközi biztonsági kihívásainak, veszélyeinek és fenyegetéseinek komplex értelmezésével. A visszajelzések alapján sikeres, ugyanakkor feszes programsorozattal gazdagodtak a szakkollégisták.

Az egyes programelemek szoros összefüggésben álltak egymással, azok jellegüknél fogva jelentős hatást gyakoroltak a szakkollégisták társadalmi érzékenységére. A pályázat egyúttal jelentős hatást gyakorol a szervezet kapcsolataira és annak jövőbeli tevékenységére is, amely így tovább erősíti az eddig elért eredményeket és növeli annak szakmai és társadalmi beágyazottságát és a tehetséggondozásban betöltött fontos szerepét.

A projektről készített videóanyag az alábbi linkről letölthető:

bszk_ntp_szkoll_15_0030_film

emberi_eroforras_kezeloemberi_eroforras_miniszteriumnemzeti_tehetseg_program

Előző cikkKeletre tolt jelenlét ? a varsói NATO-csúcs összefoglalója
Következő cikkMEGLEPETÉSEK NÉLKÜL: A varsói NATO csúcs értékelése