A NATO védelmi miniszterei február 10-11-én tartották tanácskozásukat, amely során a kooperáció további erősítésének szükségessége mellett Grúzia és a NATO közötti kapcsolatok, a menekültáradat megoldási lehetőségei, Szíria és Irak helyzete, valamint az afganisztáni tapasztalatok feldolgozása is szóba került.

A miniszterek megerősítették a 2014-es walesi csúcstalálkozón bejelentett, Grúzia védelmi képességfejlesztését szolgáló segítség (NATO-Georgia Package/SNGP) iránti eltökéltségüket, valamint azt is, hogy további lépéseket tesznek Grúzia és a NATO együttműködése érdekében. A grúz védelem tizenhárom szektorának megerősítéséhez húsz NATO tagállam ajánlott fel tanácsadókat és képességeket. A 13 terület a következő: beszerzés, stratégiai tervezés, különleges műveleti erők, katonai rendészet, kibervédelem, tengeri biztonság, kommunikáció, közös kiképzési és értékelési központ (Tbilisziben), védelmi iskola építése, logisztika, hírszerzés, repülés és légvédelem, NATO-Grúzia hadgyakorlatok. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte: az SNGP egyaránt erősíti a grúz védelmi rendszert és interoperabilitását a NATO képességeivel. A miniszterek üdvözölték Grúzia demokratikus intézményrendszer megteremtésének irányában tett lépéseit, azonban jelezték, hogy a jogállamiság tényleges kiépüléséhez további reformok szükségesek. A főtitkár emellett kijelentette: Abházia és Dél-Oszétia Grúziához tartoznak, mint autonóm tartományok. Felszólítjuk Oroszországot ennek elismerésére.”

A menekülthelyzetet érintve a miniszterek közös álláspontjukban kijelentették, hogy lépéseket tesznek az Égei-tengeren tapasztalt illegális embercsempészet megszüntetése és a migránsválság megoldása érdekében. A NATO haditengerészeti ereje jelenleg is hozzájárul az Égei-tenger biztosításához, azonban a továbbiakban szorosan együttműködve az EU határvédelmi szervezetével (FRONTEX), felderítő és ellenőrző mandátumot is kap. A NATO ezen felül AWACS (Airborne Warning and Control System – korai előrejelző és légtérellenőrző) repülőgépekkel fogja támogatni Törökország és a nemzetközi koalíció erőfeszítéseit az Iszlám Állam terrorszervezet elleni műveletekben. Stoltenberg beszédében említette az újonnan felállított hat NFIU (NATO Force Integration Unit – NATO-erők integrációs egysége) kiemelt munkáját és azt is, hogy a közeljövőben további kettő felépítését tervezik.

Az új típusú fenyegetések elleni képességek megerősítésé érdekében a védelmi miniszterek részletes, hibrid képességekre vonatkozó stratégiát dolgoztak ki. A gyorsreagálási képesség fejlesztése érdekében kiemelten fontos a kritikus területeken (mint például az élelem és vízkészletek, a telekommunikáció és a közlekedés) való rugalmasság kialakítása.

Zárásul az afganisztáni Eltökélt Támogatás Misszió (Resolute Support Mission) eddigi eredményeire is kitértek. A küldetés sikerességének biztosítása érdekében a miniszterek megegyeztek annak rendszeres ellenőrzésében és a tanácsadás hatékonyságának felülvizsgálatában is.