Irán alelnöke az MTA-n

0
1608

Ali Akbar Szalehi, Irán alelnöke és egyben az Iráni Atomenergia-ügyi Szervezet (AEOI) elnöke február 18-án a nukleáris megállapodás sikeréről beszélt a Magyar Tudományos Akadémián. Beszédében a megfontolt, türelmes, precíz diplomácia sikereként értékelte a tavaly júliusban aláírt megállapodást. A tizenkét éven át tartó tárgyalásokat végül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség januárban közzétett jelentése zárta, amely automatikusan feloldotta a szankciókat. Elmondása szerint ezzel Irán hivatalosan is eleget tett a júliusi megállapodásban foglaltaknak, bár utalt rá, hogy a térségben vannak államok, amelyek nem örülnek az elért eredménynek. Habár az Európai Unió a szankciók feloldásának gyors lefolyását ígéri, az Egyesült Államok gazdasági embargója továbbra is hatályos marad.

Szalehi többször hangsúlyozta, hogy Irán mindig is a nukleáris energia békés felhasználására törekedett, és a megállapodás eredményeként az ország gazdasági növekedése újabb lendületet vett. Az elmúlt évben a GDP 3%-os emelkedéséről beszélhetünk, a jövőben pedig a nukleáris energia lehet az, ami tovább bővítheti a gazdasági növekedést, megalapozva ezzel az iráni társadalom fejlődését. Az alelnök szerint a beruházások jelentősége azonban nem csak a gazdaságban, hanem a politikában is megnyilvánul, utalva ezzel az energiafüggőség eredményezte politikai függőség kérdésére is.

Az alelnök a tárgyalások aktív résztvevőjeként és a megállapodás aláírójaként a politikai érdekeken túlmenően a technikai oldalt is képviselte. Fizikusként végzett, PhD fokozatát pedig az Egyesült Államokban szerezte nukleáris energetikából.

A tervek szerint egy nagy erőmű helyett egyelőre három kisebb, 25 MW teljesítményű reaktort fognak építeni. Ennek oka az ország mérete, és a rendszer üzemeltetéshez szükséges természetes víz közelsége, ami mint ismert, Iránban szűkös, de a hűtés biztosítása érdekében elengedhetetlen.

Magyarország vonatkozásában a régóta fennálló jó kapcsolatokról beszélt, és felvetette a nukleáris együttműködés lehetőségét is, mely elképzelése szerint magyar szakemberek tervezési és gyártási folyamatokba történő bevonását jelentené.

FORRÁSwww.aeoi.org.ir
Előző cikkWashington: az oroszok sértenék az iráni nukleáris megállapodást
Következő cikkTerítéken a migránsáradat, a terrorizmus, Grúzia és Afganisztán