Már év végére elkészülhet az Átfogó Védelmi Index (ÁVI) első fejezete, amely a magyar katonai védelmi képesség aktuális állapotát újszerű megközelítésben mutatja be ? hangzott el az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tartott rendezvényen. Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a kar dékánja előadásában szólt a várhatóan évente frissülő védelmi index céljáról és tartalmáról.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem idén elkészült Jó Állam jelentésének egyik fejezete az ország katonai védelmi képességeit mutatja be, elsősorban a makro mutatók és nemzetközi felmérések, rangsorok alapján. A most készülő Átfogó Védelmi Index ezeket a képességeket részletesebben, a kormányzati és nemzeti beágyazottságot is figyelembe véve elemzi.  Minderre elsősorban a nemzetközi biztonsági környezet jelentős változása miatt van szükség. Ennek megfelelően a jelentés részletesen foglalkozik majd a nemzetközi együttműködési képességek kialakításával és fejlesztésével. A szakemberek megvizsgálják, hogy a professzionális, kis létszámú haderő hogyan képes együttműködni hazai és nemzetközi szervezetekkel, amelyekbe természetesen mind a NATO-t, mind pedig más, a védelem és a biztonság érdekében tevékenykedő szervezetek bele értendők. Az ÁVI tehát Magyarország honvédelmi képességrendszerét és kritikus összetevőit méri fel, valamint évente frissülve a változásokról is számot ad, így a folyamatok, tendenciák is kiolvashatóak lesznek belőle. Boldizsár Gábor előadásában kiemelte, hogy a jelentés fontos eleme a magyar társadalom és a honvédség kapcsolatának bemutatása, amely hosszabb távon hozzájárulhat az emberek biztonságérzetének növeléséhez.

Az Átfogó Védelmi Index megalkotása során első körben nem a technikai háttérrel, hanem az emberi képességek és a különböző eljárásrendek bemutatásával foglalkoznak a szakemberek. ?Amíg a technikai eszközük aránylag könnyebben biztosíthatóak, a humán képességek hosszabb távon alakíthatóak és tarthatóak fenn? ? hangsúlyozta a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja. A jelentés foglalkozik majd a honvédelemben tevékenykedők és az iránta elkötelezettek szaktudásával, innovációs képességeivel és moráljukkal. A jelentés őt fő területre koncentrál, ebből első ütemben hármat vizsgálnak majd, ezek a honvédelem rendszere, a társadalom és honvédelem, valamint az alkalmazás egyes területei. Dr. Boldizsár Gábor ezredes kiemelte, hogy a kutatás sikere és a hiteles jelentés megalkotása azon múlik, hogy megbízható és nyilvános adatokkal, információkkal kell dolgozniuk, ebben pedig számítanak a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium hatékony együttműködésére. Az Átfogó Védelmi Index első körös változata a tervek szerint még idén elkészül, így megfelelő muníciót nyújt majd a jövő évi Jó Állam jelentés védelmi képességeket bemutató fejezetének elkészítéséhez is – tudtuk meg a rendezvényen.

(Ez a cikk eredetileg a http://uni-nke.hu oldalon jelent meg)

Előző cikkAz Iszlám Állam és a szíriai konfliktus – előadás
Következő cikkMagyar kibervédelem ? NATO szemszögből