A dél-kínai-tengeri területi viták élesedésére hívta fel a figyelmet Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Kaliforniában. A térségben ? amely a halászat, a fontos tengeri kereskedelmi útvonal, valamint a lehetséges nyersolaj és földgáz mezők miatt jelentős ? kilenc ország (Kína, Tajvan, Vietnam, Malajzia, Indonézia, Fülöp-szigetek, Brunei, Szingapúr és Kambodzsa) állt elő területi követelésekkel, köztük a legnagyobbal Kína. A biztonsági helyzet romlásához a területi igények iránti elkötelezettség által szított fegyverkezési verseny és különféle tengeri incidensek vezettek. Ennek következtében az Amerikai Egyesült Államok továbbra is fenn kívánja tartani haditengerészeti jelenlétét a dél-kínai-tenger térségében.

Októberben az amerikai USS Lassen irányított rakétás romboló a nemzetközi vizeken való szabad hajózás elvének jegyében a kínai területi igény alatt álló Spratly-szigetek térségében épített két mesterséges szigetnél átlépte a parttól számított 12 tengeri mérföldes távolságot. Ez Kína szempontjából államterülete megsértésének számít, az Egyesült Államok szerint azonban Kína ? részben a mesterséges szigetekre alapozott ? területi követeléseinek nincs jogalapja, ezért a romboló valójában végig a nyílt tengeren haladt. A nemzetközi jogi szabályozás ugyanis a mesterséges szigeteken nem ad lehetőséget parti tengeri zóna kialakítására, a Kínai Népköztársaság ezt mégis szuverenitásának megsértéseként értelmezte, és bekérette az amerikai nagykövetet. Műholdképek szerint a két mesterséges szigeten Kína katonai használatra alkalmas kifutópályákat épít, ami összhangban áll azzal a céljával, hogy növelje a térségben való katonai jelenlétét. Carter emellett kijelentette, az Amerikai Egyesült Államoknak nem ez volt az utolsó áthajózása, a közeljövőben hasonló műveleteket kívánnak végrehajtani.

Kína követeléseinek komolyságát mutatja, hogy a közelmúltban J-11BH/BHS típusú modern vadászrepülőgépeket telepített a Dél-kínai-tengeren található, kínai igazgatás alá tartozó (viszont Vietnam és Tajvan által is követelt) Woody-szigetre, ezzel mintegy 360 km-el megnövelve azt a területet, melyet a térségben a szóban forgó repülőgépekkel elérhet.

(Szerkesztette: Agócs Endre)

Előző cikkKét amerikai kiképzőt ölt meg egy jordán rendőr
Következő cikkAz Egyesült Államok számára Oroszország az első számú fenyegetés