Hétfő délelőtt egy jordán rendőr nyitott tüzet társaira az Ammán külvárosában található kiképzőközpontban. Értesülések szerint két amerikai kiképző és egy dél-afrikai rendőr életét vesztette, többen megsebesültek. A merénylő a jordán rendőrség századosa volt, a bűnüldözési részlegen dolgozott, mielőtt a kiképzőközpontba küldték. A korábbi hírekkel ellentétben nem követett el öngyilkosságot, a biztonsági erők lőtték le.

A merényletre az Amerikai Egyesült Államok által finanszírozott jordán Nemzetközi Rendőrségi Kiképző Központban (Jordan International Police Training Centre – JIPTC) került, ahol főképp palesztin és iraki tiszteket oktatnak. A létesítmény 2003 óta működik egy, a Jordánia és Irak akkoriban hatalmon lévő átmeneti kormánya közötti egyezmény alapján.

Egyelőre még kérdéses, van-e jelentősége annak, hogy a merénylet pont a véres ammáni támadások 10. évfordulóján történt, mely során 2005-ben az al-Kaida öngyilkos merénylői hajtottak végre szervezett támadásokat három hotelnél. A merényletekben több mint ötven ember vesztette életét, és majdnem százan megsérültek. Jordánia a nyugati országok egyik legnagyobb szövetségese a térségben, az Iszlám Állam által februárban kivégzett jordán pilóta halála óta pedig nyíltan harcban áll a terrorszervezettel. Retorzióként ugyanebben a hónapban Jordánia a 2005-ös merényletekben játszott szerepe miatt kivégeztette azt a Szadzsida al-Risavit, akinek szabadon bocsátását követelte az Iszlám Állam.

(Szerkesztette: Fekete Csanád)

Előző cikkA Leviatán gázmező kitermelési joga körüli viták és tüntetések
Következő cikkFokozódik a helyzet a Dél-kínai-tengeren