Külkapcsolatok

Az EU véleménye a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlésről

A Venezuelát sújtó politikai válsággal kapcsolatban augusztus 2-án közleményt adott ki Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A nyilatkozat értelmében az Unió nem ismeri el a frissen megválasztott venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlést, illetve a politikai helyzet rosszabbra fordulása esetén kész az országgal szembeni szankciók bevezetésére is. Bejelentésében az Unió nyilvánvalóvá tette, hogy a bizalom helyreállítása érdekében az új alkotmányozó nemzetgyűlésnek a felfüggesztését és a letartóztatott ellenzéki politikusok szabadon engedését várja el Maduro elnöktől.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a főképviselő nyilatkozatánál keményebb hangot ütött meg. Tajani nyilatkozatában arra szólítja fel az Uniót, hogy minél hamarabb kezdjen érdemben foglalkozni a Venezuelával szembeni lehetséges szankciókkal.

Az EU véleménye az USA-Irán vitáról

Augusztus 3-án az Európai Külügyi Szolgálat ismertette az Unió álláspontját az Egyesült Államok és az Iráni Iszlám Köztársaság között erősödő ellentéttel kapcsolatban. Catherine Ray, a Külügyi Szolgálat szóvivője kifejtette, hogy az Unió felfogása szerint mindegyik fél betartotta az iráni atomprogrammal kapcsolatos, 2015-ben megkötött megállapodásban szereplő kötelezettségeiket. Továbbá Ray azt is leszögezte, hogy az Unió továbbra is elvárja az egyezményben résztvevő országoktól, hogy tartsák tiszteletben a megegyezésben foglaltakat. Az uniós álláspontot augusztus 5-én Mogherini is megerősítette Teheránban Hasszán Rohani iráni elnökkel való találkozója alkalmával.

Az EU szankciókat vet ki Észak-Koreára

Augusztus 10-én az Európai Unió az ENSZ lépéseivel összhangban további szankciókat léptetett életbe Észak-Koreával szemben, amik újabb kilenc személyt és négy szervezetet érintenek. A szankcionált szervezetek között található a koreai állam tulajdonában lévő Külkereskedelmi Bank is. Ezzel a lépéssel már összesen százhárom személyt és ötvenhét szervezetet érintenek a szankciók.

Az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini augusztus 14-én a Koreai-félszigeten növekvő feszültséggel kapcsolatban kijelentette, hogy a konfliktust katonai beavatkozástól mentesen, kizárólag békés úton szabad megoldani. Továbbá felszólította Phenjant, hogy tartózkodjon a további provokációtól.

Migráció

Diskurzus a migrációról

Európai és afrikai vezetők találkozójának adott otthont augusztus 28-án a párizsi Élysée-palota. Az összejövetel célja az volt, hogy megoldást találjanak az Afrikából Európába tartó migráció megfékezésére. A találkozón többek között szóba került azon korábbi uniós javaslat, amelynek értelmében befogadóállomásokat hoznának létre Csád és Niger területén. A francia elnök, Emmanuel Macron azt javasolta, hogy a menedékkérők azonosítása az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) felügyelete alatt történjen. Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy meg kell állítani az illegális bevándorlást, illetve kiemelte, hogy az Uniónak ehhez forrásokat kell biztosítania az afrikai országok számára.

 

Előző cikkNyári körkép: Ahogy a terrorizmus átszelte Európát
Következő cikkNATO-NETto Hírfigyelő ? 2017. augusztus