NATO-NETto Hírfigyelő ? 2017. augusztus

0
1110

Partnerkapcsolatok

  1. július 31-augusztus 3.

A NATO támogatásával bagdadban nyolc iraki minisztérium képviselője vett részt egy több napon át tartó eszmecserén. Az esemény célja az volt, hogy a civil-katonai kapcsolatokat fejlesszék Irakban. Mint ahogy az egyik jelenlévő mondta, ?ami Iraknak a legjobban kell, az a bizalom ? ma egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez.?

  1. augusztus 3.

Augusztus 2-án az afganisztáni Kandahár tartományban két amerikai katona életét vesztette egy támadás során. Az esetet másnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elítélte. Emellett a főtitkár emlékeztetett arra, hogy a Szövetég célja Afganisztán megerősítése annak érdekében, hogy az ország ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus menedékévé ? és ennek elérésétől az ilyen támadások sem tudják eltéríteni a NATO-t.

  1. augusztus 22.

A NATO főtitkára elismerően nyilatkozott az Egyesült Államok új dél-ázsiai stratégiájáról. Nyilatkozata szerint a NATO szövetséges- és a partnerországok elkötelezték magukat amellett, hogy szervezetten növeljék jelenlétüket Afganisztánban, hiszen jelen pillanatban a NATO több mint 12 ezer katonával rendelkezik az országban. Az utóbbi hetekben több mint tizenöt nemzet tett ígéretet további hozzájárulásukról az Eltökélt Támogatás nevű misszió kapcsán. A misszió keretein belül különös hangsúlyt fektetnek az afgán különleges erők és a légierő fejlesztésére, valamint a parancsnoklás és az irányítás javítására.

?Afganisztáni jelenlétünk az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások közvetlen eredménye. A NATO támogatásának köszönhetően Afganisztánnak jelenleg 350.000 fős hivatásos védelmi ereje van. 2014-ben sikeresen átadtuk nekik a biztonságukért való teljes felelősséget. Továbbra is támogatjuk őket, tanácsot és pénzügyi támogatást nyújtunk számukra. Célunk továbbra is annak biztosítása, hogy Afganisztán soha többé ne legyen biztonságos menedék a terroristák számára, akik megtámadják a saját országukat.? ? nyilatkozta a főtitkár.

  1. augusztus 24.

Jens Stoltenberg is részt vett a Rimini Találkozón, ahol az ?Északtól délig: védelem és biztonság a Földön? című beszélgetés során kifejtette véleményét a NATO-ról és a folyamatos alkalmazkodásáról. Kiemelte, hogy a Szövetség jó irányban változik ahhoz, hogy egy agresszívabb Oroszország vagy egy instabil Közel-Kelet okozta új kihívásokkal is megbirkózzon.

?A béke, demokrácia és nyitott társadalmak mindig felülkerekednek a gyűlöleten, erőszakon és elutasításon. Ha egyesülünk a közös értékeink mögött, nincs olyan fenyegetés, mellyel nem tudunk elbánni és nincs olyan kihívás, melyet nem tudunk leküzdeni.?