Nyári egyetemen jártak a Biztonságpolitikai Szakkollégium tagjai

0
1431

?Akik ilyen nagy hőségben arra vállalkoznak, hogy amíg más nyaral, ők előadásokat hallgatnak, és van, aki elő is ad nekik, azok nemcsak a szakmájuk iránt roppant elhivatottak, hanem kölcsönösen megérdemlik egymást? ? idézett fel egy régi, még az indulás éveiből származó anekdotát a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem egyik főszervezője, amikor Szentesre befutó vonatunkról leszállva arról faggattuk, milyen apropóból szervezik meg évről évre, immáron 13. alkalommal az akkreditált képzést nyújtó előadássorozatot a dél-alföldi városban. S miként azt Szászvári Lajos, a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében is elmondta, az idén július 17. és 23. között megrendezett nyári egyetem alapvető célkitűzése, hogy a NATO és az Európai Unió jobb megismerését célzó, értelmiségiek és leendő értelmiségiek konzultációs fórumaként szolgáljon, s ezzel hozzájáruljon a különböző szakmák (majdani) képviselői közötti együttműködéshez.

bszk-nyari-egyetem-2011-02

A szentesi Euroatlanti Nyári Egyetemen a Magyar Honvédség leendő és jelenlegi tisztjei, tiszthelyettesei, közalkalmazottak; politikatudománnyal és biztonságpolitikával foglalkozók, jogászok, művelődésszervezők találkozhatnak, hogy határon innen és túl kapcsolatot építsenek egymással, bővítsék tudásukat és az itt megszerzett ismereteket beépítsék gyakorlati tevékenységükbe. A neves kutatók előadásaiban bővelkedő, nemegyszer vitafórumot is biztosító, klasszikus nyári egyetem, jelentjük, elérte célkitűzéseit: az interaktív programok közben a sok szakterületet képviselő hallgatók eszmecseréje nyílt, baráti kapcsolattá vált, és nem is volt kérdés, hogy együtt fogadjuk meg: jövőre mindannyian ott leszünk a XIV. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemen. Az idei nyári egyetem színvonalát jelzi, hogy annak rektora, Dr. Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója, és Berki Gáborné, a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. szentesi klubjának igazgatója gondosan elkészített tematikát állítottak össze, így szakmájukban elismert előadók meghívásával garantálták, hogy a résztvevők minél átfogóbb képet kapjanak a biztonság és a gazdaság, az integráció és a globalizáció, a kistérség és a regionális EU, valamint a humán erő és az EU viszonyrendszeréről. E négy elméleti blokk mellett a csoportbontásban megvalósuló gyakorlati szekciók művészeti-kommunikációs tréninget, biztonságpolitikai tréninget és Szentes város megismerését biztosító városkutatást, múzeumlátogatást foglaltak magukban, az előadások után pedig levezetésként a szentesi üdülőfalu termálvizeiben kapcsolódhattak ki a résztvevők. A nyári egyetem előadói között ? a teljesség igénye nélkül ? olyan neves szakértőket hallgathattunk meg, mint Deák András György (Magyar Külügyi Intézet, CEU), Prof. Dr. Gazdag Ferenc (ZMNE Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Intézete igazgatója, a Nemzet és Biztonság rovatvezetője), Kern Tamás (Századvég Alapítvány, PTE), Prof. Dr. Kovács László mk. alezredes (ZMNE Katonai Műszaki Intézet), Dr. Magyarics Tamás (Magyar Külügyi Intézet igazgatója), Dr. Mucsi József (docens, szociológus), Nyers József mk. ezredes (a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka), Rábai Zsolt (NATO Főtitkárság), Prof. Dr. Rácz Margit (Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igzgatója), Dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes (korábbi vezérkari főnök, a Nemzet és Biztonság rovatvezetője) és Dr. Tálas Péter.

bszk-nyari-egyetem-2011-03

2011-től a Biztonságpolitikai Szakkollégium által működtetett www.biztonsagpolitika.hu ? Biztonságpolitika Portálon elérhető a nyári egyetem programja és szakirodalma, illetve az előadások összefoglalói, és a továbbiakban a helyszínen készült rövid videó-interjúk is elérhetővé válnak majd. A Biztonságpolitikai Szakkollégium tagjai Csiki Tamás (SVKI) koordinálásával valamennyi előadásról összefoglalót készítettek, illetve mi, BSZK-tagok és a ZMNE két további hallgatója (Pátyodi Alexandra, BVA; Gyarmati Ádám, MH Ludovika Zászlóalj) képeztük a biztonságpolitikai tréning csapatát.
bszk-nyari-egyetem-2011-04Élményekben és tapasztalatokkal gazdagon, ?újabb diplomával? a kezünkben ért véget számunkra a XIII. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem ? e kedvező tapasztalatra és kellemes élményre szeretnénk felhívni jelen cikkel valamennyi ?zrínyis? oktató és hallgató figyelmét: a nyári egyetemet minden év júliusának 3. hetében rendezik meg Szentesen, a 2012-es egyetem szervezőmunkája pedig már az idei rendezvény alatt megkezdődött a következő év tematikájának körvonalazásával. Megéri eljönni!
A Biztonságpolitikai Szakkollégium nevében köszönetünket fejezzük ki Dr. Tálas Péternek, amiért lehetővé tette részvételünket a nyári egyetemen, Berki Gáborné Julikának a példátlan segítőkészségéért és a szentesi szervezőcsapat valamennyi tagjának az előadásokon kívüli programokért!
Budai Ádám, Nagy Dóra, Rédecsi Gábor, Szentgáli Gergely, Szijj Dóra, Varró Alexandra (BSZK)