2014. május 12-én ?Karrierlehetőségek nemzetközi szervezeteknél? címmel szervezett konferenciát a Biztonságpolitikai Szakkollégium a Zrínyi Miklós Egyetemi Campus és Laktanyán. A kötetlen hangulatú beszélgetés során egykori és jelenlegi gyakornokok beszéltek tapasztalataikról és élményeikről. Kiss Péter a Honvédelmi Minisztérium, Védelempolitikai főosztályának munkatársa a NATO főhadiszállásán, Brüsszelben volt részvevője a 6 hónapos gyakornoki programnak. A konferencia folyamán nyíltan beszélt a jelentkezéséről, követelményekről, illetve személyes élményeiről egyaránt. Azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy ne csüggedjenek, ha elsőre nem sikerül megkapni a gyakornokságot, tovább kel próbálkozni. Minden NATO-s tagállamból érkeznek gyakornokok a 6 hónapos időszakra, mely tovább emeli a már egyébként is multikulturális légkört a NATO brüsszeli székhelyén. Kiemelte, hogy nagyon fontos az angol vagy/és francia nyelv megfelelő szintű ismerete, hiszen ez a két nyelv a NATO hivatalos nyelve. Emellett fontos a jó íráskészség, hiszen az első időszakban sok adminisztratív feladatot kell végeznie a gyakornokoknak, mint például összefoglalók írása vagy az adatbázis készítés. Persze a program ideje alatt külföldi utazások/konferenciák is zajlanak, melyek alkalmával nagyobb lehetőség nyílik a NATO munkatársak megismerésére és kapcsolatrendszerek kiépítésére.

másik meghívott Bakai Gergely az Európai Parlamentben (később EP) tölti még most is gyakornoki programját. Az informális esemény kezdetén elárulta a bekerülési követelményeket, illetve hogy bejutásnál megkerülhetetlen a hazai politika is. Bakai Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, alapképzés mellett jelenleg is teljesíti gyakorlatát. Az informális beszélgetés keretei alatt segített betekintést nyernünk az EP fokozott munkatempójába. Elmondása szerint a gyakornoki program első hónapjában egy előképzés folyik, mely során a megadott anyagok elsajátítása és a légkör megszokása zajlik. Fő tematikája az Alkotmányjogi részterület volt, de emellett több területtel és számos projekttel is foglalkozott. A Horn Gyula gyakornoki program keretében Gurmai Zita európai parlamenti képviselőnő titkárságán dolgozott, jelenleg ugyanezen program berkein belül tölti gyakornokságát Magyarországon. Az angol nyelv magabiztos használta elengedhetetlen ehhez a programhoz, hiszen sok összefoglalót és elemzést is kell készíteni angol nyelven.

bszk-karrier-nemz-szerv-2014-02

Mindkét meghívott egyetértett abban, hogy a külföldi gyakornokság egyik alapvető kritériuma a megfelelő szintű angol nyelv ismerete. Emellett kiemelték, hogy az önéletrajzon és motivációs levelen kívül nagyon fontos a pályázó személyisége is. Elengedhetetlen a dolgozni akarás és fejlődni vágyás, hiszen nemzetközi porondon a megfelelő helytálláshoz ezen dolgok fokozottan szükségesek.

 Kolarovszki Zoltán

Előző cikkII. ?Tömeges Megtorlás? Biztonságpolitikai Szakmai Kupa
Következő cikkA NATO Katonai Bizottságának májusi ülése és a Global Security Forum