A ?Fukushimai katasztrófa japán szemmel? címmel tartott színvonalas előadást 2015. december 15-én Makino Shigeru japán kutató a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Katasztrófavédelmi Intézet és a Biztonságpolitikai Szakkollégium szervezésében létrejött rendezvényen a Japánt érő katasztrófa bekövetkeztének okaival, a keletkezett károkkal és a következmények felszámolására irányuló műveletekkel kapcsolatos kérdések kerültek napirendre.

Az előadást Dr. habil. Kátai-Urbán Lajos tű. alezredes, az NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszékének megbízott vezetője és Dr. Németh József Lajosa Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesületének tiszteletbeli elnöke nyitotta meg. Az előadáson összesen mintegy 100 katasztrófavédelmi szakos hallgató és szakkollégiumi tag vett részt.

Makino Shigeru katasztrófavédelmi iskolaigazgatói munkáját követő nyugdíjazása után civil önkéntesként kezdett el foglalkozni a fukushimai katasztrófa által sújtott terület és az újjáépítés dokumentálásával, illetve mindezek nemzetközi szintű ismertetésével. A kutató a Magyarországi Japánnyelv-Oktatók Társasága Országos szervezetének tiszteletbeli tagjaként látogatott el hazánkba. Előadásának tolmácsolásában Markó László, az oktatói szervezet tagja segített.

939223_10156347735150182_1611059301_o[1]A tájékoztató keretében a résztvevők színvonalas szakmai előadást hallgathattak meg egy olyan természeti-ipari katasztrófáról, amelynek képei az egész világot bejárták. A kutató diaképek segítségével részletesen beszámolt a helyreállítási munkálatokról, valamint a katasztrófa emberi egészséget és környezetet károsító hatásairól. A hallgatóság első kézből kaphatott információt az előadó által ? három egymást követő évben ? a kárhelyszínen tett személyes látogatásának tapasztalatairól is.

A katasztrófa felszámolási eredményeinek ismertetése és értékelése jelentős segítséget nyújthat a katasztrófavédelmi szakos hallgatók magas szintű szakmai képzésének biztosításában. A japán kutató az Intézetet vezetése részéről emléklapot vehetett át. A rendezvényt a Biztonságpolitikai Szakkollégium tiszteletbeli elnöke zárta.

[quote_box_center]Az eredeti cikk a http://uni-nke.hu oldalon jelent meg.[/quote_box_center]

Előző cikkŐszi Tudományos Hallgatói Konferencia 2015
Következő cikkA Biztonságpolitikai Szakkollégium 2015. december 14-ei Közgyűlésének összegzése