A Biztonságpolitikai Szakkollégium (BSZK) 2015. december 14-én megtartotta félévzáró Közgyűlését, amelyen a szervezet elmúlt időszak során végzett tevékenységének összegzése és értékelése mellett személyi kérdésekről és a Szakkollégium jövőjére vonatkozó legfontosabb teendőkről is döntés született.

A Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete (BSZKE) Elnökségének jelenlévő tagjai, valamint a Diákbizottság (DB) összességében sikeresnek értékelték az elmúlt félévet. A tagság a szakkollégiumi élet meghatározó elemei közül az önképzés ( forráselemzés és rendvédelmi ismeretek kurzus), a szakmai tevékenység (a biztonsagpolitika.hu minőségi tartalommal történő feltöltése, valamint eredményes szereplés a Kutatók Éjszakáján, az Őszi Tudományos Hallgatói Konferencián és a Tudomány Kapujában poszterversenyen), rendezvényszervezés (MigRatio ? A menekültügyi kihívások jogi, biztonsági és segélyezési aspektusai, Kis Háború ? az alternatív védelmi koncepció ? beszámoló, A Dél-kínai-tengeren kialakult konfliktus geopolitikai és geostratégiai aspektusaiFukushimai katasztrófa japán szemmel) valamint a közösségi programok (ócsai csapatépítő hétvége, III. Biztonságpolitikai Szakmai Kupa) terén is eredményes munkát végzett. A Szakkollégium a szóban forgó időszak alatt sikerrel vett részt a Nemzeti Tehetség Program keretében meghírdetett pályázaton, amit az Oktatási Hivatal által nyilvántartott szakkollégiumok támogatására írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ennek köszönhetően a következő félév során számos szakmai és közösségi program megvalósítására kerülhet sor.

A Közgyűlésen a személyi kérdések kapcsán döntés született új tagok felvételéről, tisztújításról, valamint egy tag BSZK-ból történő kizárásáról. Az őszi felvételi eljárás során aktív és szakmai követelményeknek is megfelelő szereplésük elismeréseként a felvételi bizottság javaslatot tett a Közgyűlésnek Al-Agha Cintia Asoum, Bartók András, Bukó Barbara, Csurgai Zita, Dús Pongrác, Gáspárovics Krisztián, Kovács Georgina, Kulin Máté, Molnár Mónika, Németh Ferenc, Osgyáni Anikó, Störk Bálint BSZK-ba történő felvételére, amit a jelenlévők egyhangúlag meg is szavaztak. A tisztújítás vonatkozásában az alábbi változások következtek be: Pénzváltó Nikolett lemondott szakmai alelnöki pozíciójáról, utódjául Szabó Márkot nevezte meg, Kukovics Mihály lemondásával megüresedett a titkári pozíció, melynek betöltésére Pákozdi Nórát kérte fel a DB. A Közgyűléshez egyéb javaslatok nem érkeztek, és a testület a jelölteket kivétel nélkül megszavazta. Emellett a DB javaslatára a Közgyűlés úgy határozott, hogy inaktivitása okán Király Pétert kizárja BSZK-ból.

A Közgyűlés utolsó napirendi pontját képező jövőbeni feladatok kapcsán a tagság egyetértett abban, hogy tovább kell folytatni a félév során megkezdett munkát, melynek egyik fontos eleme a többi, biztonságpolitkával foglalkozó szervezettel történő szorosabb együttműködés kialakítása.

Előző cikkFukushimai katasztrófa japán szemmel
Következő cikkA brief analysis of the formation of the new Croatian Government