Idén a Biztonságpolitikai Szakkollégium is képviseltette magát az “Őszi Tudományos Hallgatói Konferencia 2015” nevet viselő rendezvényen. A Debreceni Egyetemen működő Hatvani István Szakkollégium által szervezett egész napos konferenciának az MTA DAB székháza adott otthont, melyen 5 szekcióban, mintegy 25 hallgató mutatta be kutatási témáját. A szakkollégium tagjai a Történettudományi-Hadtudományi szekcióban tartottak előadást:

20151211+011[1]

Fekete Csanád  előadásában kitért rá, hogy  a   2014-es  ukrán  válság eseményei újra  az  érdeklődés  középpontjába  állították  a  hibrid háborúk  fogalomkörét, amely a  médiában  és  a  szakirodalomban  már  régóta  heves  viták tárgyát képezi. Az előadó részletesen ismertette a hibrid hadviselés főbb jellegzetességeit, majd bemutatta az ellenük történő hatékony fellépés lehetséges formáit. E kapcsán megállapította, hogy az Egyesült Államok, a NATO és a szövetséges országok az utóbbi időben megkezdték a felkészülést annak érdekében, hogy megtalálják a hibrid fenyegetések kapcsán jelentkező kihívásokra adható válaszokat.

Németh  Ferenc előadásában bemutatta, hogy Bosznia-Hercegovina a  daytoni  egyezmény 1995-ös aláírását követően továbbra is számos biztonsági  kihívással nézett és néz  szembe.  Ennek kapcsán megállapította, hogy a problémák  leginkább  az  egyezménnyel kialakított  politikai  és  intézményi  konstellációk,  valamint  a  három  államalkotó  nemzet szétválasztásának eredményei. Az előadó részletesen ismertette Bosznia fejlődés- és működésképtelenségeinek biztonságpolitikai  aspektusait, ezt követően pedig kitért a  balkáni  állam  megreformálására  tett  nemzetközi kísérletekre.

Bartók  András Japán  demográfiai kihívásaival és annak biztonsági vetületeit mutatta be előadásában. Kiemelte, hogy Japán 65 év fölötti népessége nemrégiben elérte a teljes népességszám egynegyedét. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy bár a prognózisok  eltérő  adatokat  vetítenek  előre,  a  tendenciák  drasztikus  változása  nélkül  a jelenleg  127  milliós  ország  népességszáma  negyven  éven  belül  akár  87  millió  főre is csökkenhet. Az elöregedés és a népességfogyás nem csupán a szociális háló fenntarthatóságát érinti érzékenyen, de komoly biztonsági kihívásokat is rejt magában. Az előadó bemutatta az ebből eredő kihívásokat, valamint az ezekre adott  jelenlegi  válaszokat,  továbbá összegezte,  hogy  milyen  tanulságokkal  szolgálhat  az  elöregedő  társadalom  és  a népességfogyás  által  fenyegetett  szigetország  a  fejlett  világ hasonló  tendenciákat  mutató államai számára.

Szabó Albert előadásában az  Obama-adminisztráció  védelmi  tervezési  és  költségvetési  tapasztalatai alapján értékelte az Egyesült Államok 2015-ös Nemzeti Biztonsági Stratégiáját és Nemzeti Katonai Stratégiáját. Az előadó ismertette az Egyesült Államok védelmi képességeinek költségvetési vitáit, stratégai percepcióit, a jelenlegi haderő képességeinek változásait, valamint ezek 2015-ös és 2016-os tendenciáit. Az előadás első felében az Egyesült Államok védelempolitikai vonatkozású stratégiai dokumentumainak áttekintésére került sor, átfogó képet adva arról, hogy a költségvetési nehézségek miként befolyásolták az ország  stratégiai  gondolkodásának  prioritásait  és  hirtelen “kiigazításait”. Mindemellett bemutatásra került az  Egyesült  Államok  védelmi  költségvetésének  belső  eloszlása,  valamint  a védelmi  képességek  stratégiai  irányai.

Vay  Bernát  Dániel előadásában a katonai magánvállalatok növekvő jelentőségére hívta fel a figyelmet. Ennek során kiemelte, hogy a hidegháború után a megváltozott a biztonsági környezetben a magas intenzitású, államok közti  háborús  konfliktusok  esélye  visszaszorult. A  két  katonai  tömb  szembenállása  során felhalmozott óriási fegyverarzenál és a haderők magas létszámának további fenntartására nem volt szükség,  ezért az államok többsége a nagymértékű  leszerelés  mellet  döntött.  A  könnyűfegyverek elterjedése és az évtizedekig visszaszorított etnikai, vallási konfliktusok felszínre törése egy  új  típusú  biztonsági  kihívás  elé  állította  a  nemzetközi  szereplőket.  Ezen  alacsony intenzitású, több és jellemzően nem állami szereplők által vívott háborúk új megoldásokat igényeltek.

12362900_983722888351904_2850558131416641756_o[1]

[quote_box_center]A képeket a Debreceni Egyetem hallgatói készítették. A rendezvényről készült fotóalbum az alábbi linken tekinthető meg.[/quote_box_center]

 

Előző cikkA fukusimai katasztrófa japán szemmel
Következő cikkFukushimai katasztrófa japán szemmel