Az egész napos eseményre számos európai országból érkeztek előadók és érdeklődők, így szép számú hallgatóság előtt nyithatta meg a konferenciát Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja és Dr. Németh József Lajos, a Biztonságpolitikai Szakkollégium elnöke.

bszk-ycisec-2013-02

A konferencia négy panelben, összesen 17 előadóval zajlott le. Az első szekcióban a regionális biztonsági kérdések témakörében Rigó Márta, a Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgatója, Marsai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, Csiki Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa és Szabó Albert, a Biztonságpolitikai Szakkollégium tagja tartottak előadást. A második panelben a háború és a hadviselés kérdéseit vetették fel az előadók, így Csizmazia Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem PhD hallgatója, Rui Cordeiro de Azevedo, a Portugál Fegyveres Erők hadnagya, valamint Varga Csilla és Újfalusi Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem PhD hallgatói. A harmadik szekció központi témái a biztonsági rendszerek és szervezetek voltak. A szekcióban előadott Malgorzata Kolinska, Marta Chmielewska és Sylwia Winiarska a varsói Nemzetvédelmi Egyetemről, valamint független szakértőként Przemyslav Ozierski.Az utolsó panelben Magyarországról és az őt körülvevő biztonsági környezetről volt szó, az előadók pedig Romina Beqiri, a Közép-európai Egyetem hallgatója, Harangozó Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgatója, Dr. Somkuti Bálint, a HM EI Zrt. alkalmazottja, valamint Hegedüs Márton és Dr. Németh József Lajos, a Biztonságpolitikai Szakkollégium tagjai voltak.

bszk-ycisec-2013-03

Külön pozitívuma a konferenciának, hogy több előadó is a varsói Nemzetvédelmi Egyetemről érkezett, ezzel is jelezve a két felsőoktatási intézmény valamint a Szakkollégium közti jó viszonyt. Az előadásokat nagy érdeklődéssel figyelte a hallgatóság, a szekciók végén pedig izgalmas viták alakultak ki, amikor a felek ütköztették álláspontjaikat. Az előadások szüneteiben és a konferenciát követő közös ebéden pedig lehetőség nyílt a személyes kapcsolatépítésre, illetve egymás kutatási területeinek mélyebb megismerésére. Az ebédet követően az érdeklődők egy rövid „campustúrán” vehettek részt, ezzel is megismerve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. A Biztonságpolitikai Szakkollégium ezúton is köszöni a megjelent előadóknak és a hallgatóságnak a közreműködésüket!

A Fiatal Biztonságpolitikusok Második Nemzetközi Konferenciája a „Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban (TÁMOP 4.2.2./B-10/1)” pályázat keretén belül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Hegedűs Márton