2010 tavaszán a Biztonságpolitikai Szakkollégium szakmai profiljának megfelelően a témák széles spektrumát felölelő előadást szervezett tagjainak, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem érdeklődő hallgatóinak, oktatóinak.
Február 25-én a Magyar Hadtudományi Társaság Nemzetbiztonsági Szakosztályával és a Kiss Károly Hadtudományi és Biztonságpolitikai Szakosztállyal közös szervezésben Kicsi Valériát, a Külügyminisztérium munkatársát láttuk vendégül, aki ?A török külpolitika hangsúlyeltolódása? című előadásában mutatta be az Ahmet Davutoglu nevével fémjelzett átalakuló török külpolitikát, amely egyre öntudatosabb partnerré formálja Törökországot mind a szűkebb, mind a tágabb régió államai számára. A kezdeményező és hagyományos kapcsolatait átértékelő, valamint újakat kereső török vezetés ? a belpolitika saját dinamikával rendelkező eseményeitől elválaszthatatlanul ? szomszédság- és szövetségi politikája körvonalazódó elemeinek áttekintése és értékelése még a hallgatóság aktuális események terén tájékozott tagjainak is újelemekben bővelkedő, jól hasznosítható előadást jelentett.
Március 10-én Benda László újságíró volt a Szakkollégium vendége Siposné dr Kecskeméthy Klára ezredes, a ZMNE oktatási rektor-helyettesének meghívására. Benda László a Magyar Televízió Külpolitikai Szerkesztőségének munkatársaként széles körű hazai és nemzetközi elismerésnek örvend: szakmai karrierje során a világ mintegy száz országában járt és készített ? elsősorban a Panoráma című magazinműsor számára, melynek a mai napig főszerkesztője ? képi beszámolókat, exkluzív interjúkat. Filmvetítéssel egybekötött személyes élménybeszámolója és tapasztalatainak összegzése ? ?Kabulisztán ? és aztán?? címmel ? testközelbe hozta mindazokat a problémákat, melyekkel Afganisztán lakosainak mindennapi életük során szembesülni kell. A közép-ázsiai országban zajló ISAF művelet értékelése kapcsán felmerülő kérdések ? a stabilizáció buktatói, a máktermelés helyi dinamikája, a demokrácia ?terjeszthetetlensége? ? bár ideiglenes választ nyertek a nagy sikerű előadás végén, de megoldást nem eredményezhettek.
Néhány nappal később, március 16-án újabb specifikus előadáson vehettek részt az érdeklődők: ?Detention, Deprivation of Liberty ? Law and Beyond? címmel angol nyelvű nemzetközi és emberi jogi előadások vizsgálták azt a komplex problémarendszert, mellyel mind jogi, mind humanitárius, illetve pszichológiai értelemben tisztában kell lennünk a személyi szabadság korlátozása kapcsán. Lattmann Tamás nemzetközi jogász (ZMNE) és Tóth Gergely (nemzetközi jogász, Magyar Vöröskereszt), valamint vendégelőadónk, Jakob Kurz rámutattak: akár fegyveres konfliktus során kialakuló fogva tartásról (hadifoglyok), akár vallatásról, akár büntetés-végrehajtási rendszerben jelen lévő fogtartatásról (börtönbüntetésre ítéltek) van szó, a törvényes feltételek biztosítása elengedhetetlen ? bár sajnos a tapasztalat sokszor még a legfejlettebb nyugati demokráciákban is mást mutat.
Március 25-én a Magyar Hadtudományi Társaság Nemzetbiztonsági Szakosztálya és a Kiss Károly Hadtudományi és Biztonságpolitikai Szakosztálya szervezésében Szatmári László alezredes ?Az EBESZ katonai-politikai dimenziója Korfu és Athén után? című előadásában a legátfogóbb regionális kooperatív biztonsági szervezet tevékenységének dinamizálódásáról számolt be.
szatmari-laszlo
Szatmári László alezredes
Magyar szempontból a folyamat különös érdekessége, hogy 2010. áprilisa és szeptembere között az EBESZ Biztonsági Együttműködési Fórumát magyar elnökség vezeti. Mint ahogy arról Szatmári László is beszámolt, e tevékenység részeként a 2009. decemberi Korfui Nyilatkozat értelmében az EBESZ válságkezelési tevékenységére vonatkozó javaslatcsomagot és az eddigi tapasztalatok értékelését is a magyar EBESZ-delegáció végzi.
Az előadások szervezésében és bonyolításában nyújtott kiemelkedő segítségért külön köszönetünket szeretnénk kifejezni a ZMNE érintett oktatóinak: N. Rózsa Erzsébetnek, Siposné Kecskeméthy Klárának, Lattmann Tamásnak, valamint az Egyetemi Központi Könyvtár munkatársainak!
Előző cikkNATO-konferencia hallgatói szemmel
Következő cikkOsztozunk a lengyel nép fájdalmában…