A Biztonságpolitikai Szakkollégium lehetőséget kapott, hogy látogatást tegyen a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában, melyre június 5-én került sor. A program keretében szakmai előadásokon vettünk részt, majd megtekintettük a technikai parkot és a csapatmúzeumot is.

Az előadásokat Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes tartotta, aki megismertetett minket az alakulat történetével, mely ? a szervezeti integráció befejezésével ? 2007 óta viseli jelenlegi nevét. A rakétaezred különleges szerepét az adja, hogy jelenleg Magyarországon ez az egyetlen alakulat, amely légvédelmi oltalmazási feladatot lát el. Az ezred egy vezetési és egy logisztikai zászlóaljból, két légvédelmi rakétaosztályból, egy egészségügyi központból és a helyőrségi támogatóegységekből áll. Az alakulat 2010 óta részt vesz a Magyar Honvédség missziós tevékenységében is.

11400971_1007085409303317_5829218017257187160_n

A rakétaezred a NATO Integrált Lég- és Rakétavédelmi Rendszerének (NATINAMDS-NATO Integrated Air and Missile Defence System) keretén belül látja el tevékenységét, melyek védelmi jellegű légi szembenállási műveletek. Ehhez a két rakétaosztály számára közepes hatótávolságú SA-6 (KUB) és rövid hatótávolságú Mistral légvédelmi rakétarendszerek állnak rendelkezésre. A feladatuk többek között bizonyos ipari és közigazgatási létesítmények, szárazföldi csapatok, ill. egyéb meghatározott objektumok légi oltalmazása. Az alezredes előadásában felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015 után több területen növekedhet a fenyegetettség. A ballisztikus rakéták és UAV-k fejlődése újabb kihívások elé állíthatja a szövetséget, hiszen ezek a pontossága, hatótávolsága valamint mennyisége is gyorsan nő, és a tömegpusztító fegyverek proliferációjával veszélyes elegyet alkot. Erre válaszul a NATO a 2010-es lisszaboni és a 2012-es chicagói csúcstalálkozóján kifejezte hajlandóságát arra vonatkozóan, hogy ? amennyiben szükséges ? a hadszíntéren kívül az egyes országok területére, ezáltal azok lakosságára és az ott telepített erőire is kiterjessze a rakétavédelmi műveleteket. Ez a többrétegű hadszíntéri ballisztikus rakétavédelmi rendszer (ALTBMD), melyhez az Egyesült Államok hozzájárulásaként az Európai Szakaszolt Adaptív Megközelítés (EPAA) is kapcsolódik. A 2009-ben indított program jelenleg a második szakaszban tart, melynek keretén belül többek között SM-3-as ellenrakéták indítására alkalmas Aegis Ashore állásokat telepítenek Romániába, az utolsónak számító, 2018-ban befejeződő harmadik szakaszban pedig szintén ilyen rendszerek kerülnek Lengyelországba.

A Szövetség a változó feladatok és a csökkenő források miatt az irányítási rendszerét is átalakította, jelentős mértékben egyszerűsítve azt. A Szövetséges Légi Parancsnokság Ramsteinben található, amely felelős valamennyi légi vonatkozású ügyért a NATO-n belül.

A beszámolót írta: Pocsai Erzsébet

Előző cikkA horvát légierő válsága
Következő cikkAz Egyesült Államok nehézfegyvereket telepít Kelet-Közép-Európába