Az Oroszországgal szembeni hagyományos elrettentés hatékonyságának növelése, valamint a kelet-közép-európai szövetségesei viszontbiztosítása érdekében az Egyesült Államok mérlegeli egy nagyjából 5000 fős dandár feltöltéséhez elegendő mennyiségű harckocsi, gyalogsági harcjármű és egyéb nehézfegyver balti államok, Lengyelország, Bulgária, Románia és szükség esetén Magyarország területén való állomásoztatásának lehetőségét.
Egy amerikai katonai tisztségviselő szerint egy teljes feltöltöttségű dandár 1200 járművel, ezen belül 250 M1-A2 Abrams harckocsival, Bradley gyalogsági harcjárművel és önjáró tüzérségi löveggel rendelkezik.
Az Egyesült Államok már hónapok óta hangoztatja különböző nehézfegyverek, illetve hadfelszerelések Kelet-Közép-Európába történő – állandó jelleggel ott állomásozó személyi állomány nélküli – átcsoportosításának lehetőségét, de korábban ennél kevesebb – nagyjából 150 darab – nehézfegyverről volt szó, és a végrehajtására egyelőre nem került sor. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a lépést Oroszország minden bizonnyal az 1997-es NATO-Oroszország Alapító Okirat megsértéseként értékelné, hiszen a dokumentum szerint a Szövetség állandó jelleggel nem állomásoztat jelentős méretű erőket az Oroszország szomszédságában lévő NATO-tagállamok területén. Az amerikai tervek támogatói szerint ez a személyi állomány hiánya miatt nem feltétlenül ellentétes a dokumentumban vállaltakkal, másrészt Oroszország által a NATO határai mentén tanúsított agresszív tevékenységek egyre vitatottabbá teszik az okirat életképességét, hiszen kimondja többek között azt is, hogy “a NATO és Oroszország nem tekint egymásra ellenségként.”

Előző cikkElőadás a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred múltjáról és jelenéről, valamint a NATO Integrált Lég- és Rakétavédelmi Rendszeréről
Következő cikkAz amerikai titkosszolgálat hibái vezettek 9/11-hez?