A szemeszter első szimulációs gyakorlata március 17-én került megrendezésre a BSZK szervezésében. Az immár hagyományos program remek lehetőség a régi és új tagok összekovácsolására, mindezek mellett kihívást jelent mind a szervezők, mind a résztvevők oldaláról is ? hiszen a tárgyalóasztal mindkét oldalán hallgatók ülnek. A gyakorlat a korábbiak mellett idén egy új eszközrendszerrel gazdagodott, mely a vita- és kommunikációs készség fejlesztése mellett a kreatív megoldásokat helyezte előtérbe, maradéktalanul lekötve az összes résztvevő kapacitását.
A kitalált alapszituáció a Balkán térségéhez kapcsolódott a gazdasági válság destabilizáló hatását és következményeit megtárgyalva a térség országai és a nagyhatalmak részvétele mellett.
Mint minden ?SzimGyak? esetén, így most is komoly előkészületek folytak mind a háttéranyag összeállításánál, mind a szerepkörök kialakításánál, ezáltal garantálva az inspiráló, gördülékeny, ugyanakkor ? lehetőség szerint ? ?konfliktusokkal terhelt? légkört, mely elengedhetetlen része a gyakorlatnak. A résztvevőknek előzetesen kiküldött háttéranyagok és felkészítő instrukciók segítségével nemcsak a történelmi tényeket ismerhették meg /ismételhették át/ , de a célok és felhasználható eszközök ? például pénzügyi segélyek és humanitárius eszközök ? tekintetében is konkrét leírást kaptak.
A gyakorlat bővelkedett nyílt vitákban, konfliktusokban, míg a háttértárgyalások lehetővé tették a fedett szervezkedést is, ami a résztvevők visszajelzései és szervezők értékelése alapján a szimuláció ?legélvezetesebb? elemei közé tartozott. A több mint 25 résztvevő közül sok obligát ? BSZK tagjelölt ? is részt vett a programon, kiváló teljesítményükkel hozzájárulva a ?válság megoldásához? és a program sikeréhez. A szóbeli vitákban mutatott helytállásukkal, kreatív ötletekkel járultak hozzá a tárgyalásokhoz, és nem utolsó sorban eredményesen végrehajtották a kitűzött feladatokat.
Mint minden rendszer, a válságkezelési szituációs gyakorlat is további fejlesztés előtt áll, melyre már a következő gyakorlat alkalmával sor kerülhet, hiszen a lehetőségek kimeríthetetlenek. Reméljük a következő alkalommal is hasonló érdeklődés és lelkesedés övezi a szervezők és résztvevők munkáját!
A szakkollégisták részéről külön köszönet illeti a szervezésben mutatott kiemelkedő teljesítményéért Nagy Dórát, Rédecsi Gábort, Pető Gergőt és Csete Zsoltot!
Előző cikkOsztozunk a lengyel nép fájdalmában…
Következő cikkEurópa és Ázsia határán: Törökország bel- és külpolitikai folyamatai – konferencia beszámoló