Partnerkapcsolatok

  1. szeptember 5.

Rose Gottemoeller, a NATO helyettes főtitkára a nukleáris non-proliferáció jegyében rendezett Stratégiai Fórumon vett részt a szlovéniai Bled városában. A konferencián jelen voltak az Európai Unió és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselői, illetve az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének munkatársai. Gottemoeller az észak-koreai atomkísérletek kapcsán megerősítette Jens Stoltenberg NATO-főtitkár álláspontját abban, hogy a Szövetség is erősen érintett Észak-Korea biztonságot destabilizáló attitűdjében, amely a hatodik nukleáris kísérleti robbantás és az interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésével immár nem regionális, hanem nemzetközi fenyegetést jelent. A helyettes főtitkár leszögezte, hogy a NATO nem ért egyet semmilyen elképzeléssel azzal kapcsolatban, hogy egy alku keretein belül az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlataikat feladják Észak-Korea rakéta- és nukleáris programjának felfüggesztéséért, esetleg nukleáris mentesítéséért cserébe. ?Fontos kiemelni, hogy ez a fenyegetettség már 1994-ben felmerült, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nukleáris törekvéseinek megjelenésével? ? szögezte le Gottemoeller.

A bledi fórumon szó esett arról is, hogy Oroszország és az Egyesült Államok egyetért a nukleáris mentesítés ügyében. Mindkét ország vezetése aláírta az új stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződést (START- Strategic Arms Reduction Treaty) melyben kötelezettséget vállalnak 2018 februárjáig, hogy a bevethető nukleáris robbanófejek számát lecsökkentik az új, 1550 db-ot engedélyező fegyverkezési szintnek megfelelően. Moszkva és Washington is bejelentette, hogy megkezdték az egyezmény végrehajtását.

  1. szeptember 6.

Cornelius Zimmerman, a NATO Afganisztánba kihelyezett képviselője üdvözölte az USA új dél-ázsiai stratégiáját és elmondta, hogy a megközelítés teljes mértékben összhangban van a NATO álláspontjával az afganisztáni háborút illetően. Hozzátette, hogy a kihívást jelentő biztonsági helyzet ellenére az afgán biztonsági erők napról napra ütőképesebbé válnak, köszönhetően az országban működő Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission) elnevezésű missziónak.

  1. szeptember 7.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár informális keretek között találkozott az Európai Unió tagállamainak a védelmi minisztereivel Tallinban. Az eseményre egy kibergyakorlat miatt került sor, ahol Stoltenberg megfigyelőként volt jelen. A főtitkár a kétnapos észtországi tartózkodása során kiemelte, hogy minél szorosabb EU-NATO kooperációra van szükség annak érdekében, hogy a számítógépes támadások kivédhetőek legyenek. Emellett egyúttal meghívta a közösséget a novemberi ?Cyber Coalition? (Kiberkoalíció) elnevezésű NATO-gyakorlatra is, ami a világ legnagyobb megmozdulása a kibervédelem területén.

  1. szeptember 7.

Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban találkozott Petr Pavel, a Katonai Bizottság elnöke Valerij Geraszimov tábornokkal, az Orosz Föderáció vezérkari főnökével. A személyes találkozó világos bizonyítéka annak, hogy az Észak-Atlanti Szövetség fent kívánja tartani a kommunikációs csatornáit az átláthatóság és politikai párbeszéd jegyében az orosz vezetéssel. A sajtótájékoztatón mindkét tábornok egyetértését fejezte ki párbeszéd fenntartását illetően.

  1. szeptember 16.

Sir Stuart Peach-et, az Egyesült Királyság vezérkari főnökét választották meg a Katonai Bizottság következő elnökének. Mandátuma három évre szól 2018 nyarától kezdődően.

Műveletek

  1. szeptember 5.

A következő négy hónapra az USA és Belgium látja el a NATO BAP missziójából adódó légvédelmi feladatokat a Baltikum felett. A szeptember 5-i ceremónián Belgium Spanyolországtól vette át a támogató szerepet, a vezető szerep pedig augusztus 30-a óta az Egyesült Államokat illeti meg a litván siauliai légibázison állomásozva.

Belgium F-16-os, az USA pedig az F-15C típusú repülőgépekkel vesz részt a misszióban; előbbi ország hatodik, utóbbi pedig ötödik ízben vállal szerepíet a BAP küldetésben.

  1. szeptember 11.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) felhasználásával humanitárius akcióba kezdett a NATO a karibi-térségben az IRMA hurrikán pusztítása után. Az akciót a SAC egyik tagja, Hollandia kérvényezte, mivel Szent Márton-szigeten nagymértékű pusztítást okozott a hurrikán. Az akció keretében segélyszállítmányt vittek a holland szigetre.

  1. szeptember 23.

Grúzia nagyobb erdőtűzzel szemben kért segítséget a NATO Euro-atlanti Katasztrófa-reagálási Koordinációs Központjától. A NATO tagjai és partnerei azonnal válaszoltak a kérésre: Törökország kettő, Azerbajdzsán egy tűzoltó-helikoptert küldött a grúz tűzoltók támogatására. A tüzet végül sikeresen eloltották.

Előző cikkSerbian President Aleksandar Vučić in New York
Következő cikkOktóber 2: Az Erőszakmentesség Nemzetközi Napja