Azonnali segítségnyújtást és fegyvernyugvást jelentett be ma délelőtt John Kerry amerikai külügyminiszter a Münchenben tartott nemzetközi konferencián, ahol a szíriai konfliktusban érintettek zöme megjelent, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Irán és Szaúd Arábia.

Korábban Oroszország március elsejétől kezdődő tűzszüneti javaslatot tett a szíriai konfliktus megoldására vonatkozóan.  Az Amerikai Egyesült Államok ezzel szemben azonnali tűzszünetet hirdetne Szíriában, ugyanis attól tart, hogy amennyiben az orosz javaslat érvényesül, úgy a következő három hétben a szíriai kormányerőknek – orosz támogatással – sikerülhet megtörni az ellenzéket. Aleppó városa már a teljes összeomlás szélén van, így nem kizárt egy humanitárius katasztrófa kialakulása sem, továbbá a válság folyamatosan romló tendenciát mutat.

Az Aleppo tartományban zajló összecsapások miatt közel 50.000 ember kényszerült arra, hogy elhagyja lakóhelyét. A Nemzetközi Vöröskereszt hozzátette, hogy több ellátási útvonal elvágásával a civilekre óriási nyomás nehezedik. Az ENSZ adatai szerint 300.000 ember lenne elszakítva az segítségtől, ha támadó szíriai kormányerők és az iráni támogatású milíciák körbeveszi a lázadók uralma alatt álló Kelet-Aleppot.

Az orosz védelmi minisztérium jelentéseiből csütörtökön kiderült, hogy Oroszország megközelítőleg már 510 légicsapást hajtott végre Szíriában az elmúlt héten. Oroszország nyilatkozata szerint a támadások célzottan a terroristák ellen irányultak, míg a nyugati államok azt állítják, hogy azok a szír kormány ellenzéki csoportjait sújtották. Az orosz nagykövet Vitaly Churkin kifejtette, az ország nem fog visszakozni a támadások végett, illetve azzal vádolta a Biztonsági Tanács tagjait, hogy a humanitárius helyzetet kihasználva próbálnak saját politikai előnyre szert tenni.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet képviselőjének elmondása szerint, a török határ közelében, Azaz városában az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. Törökország nemzetközi nyomás alatt áll annak érdekében, hogy nyissa meg határait a megközelítőleg 30.000 főt számláló aleppói menekültnek. Az elmúlt 5 évben már 2,5 millió embert engedtek be és továbbra is folytatni akarják a menekültek átengedését szabályozott módon.

Előző cikkPörög a védelmi ipar: Irán orosz vadászgéppel bővít
Következő cikkÚjabb véres támadás Nigériában