Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó fedélzetén adott interjújában arról nyilatkozott, hogy amennyiben újabb, az ISIS ellen küzdő és számukra is megfelelő fegyveres csoportokra találnak, akkor növelhetik a Szíriában állomásozó amerikai erők létszámát.

A Fehér Ház október végén jelentette be, hogy nagyjából 50 különleges műveleti katonát vezényelnek Szíriába, mely ellentétes Barack Obama amerikai elnök által 2013-ban tett azon ígérettel, miszerint az Egyesült Államok nem küld szárazföldi erőket a polgárháború által sújtott országba. A különleges műveleti erők tanácsadói és támogatói feladatokat látnak el, hogy hozzájáruljanak az ISIS ellen küzdő kurd fegyveresek és az amerikaiak által mérsékeltként értékelt arab felkelők eredményességéhez. A védelmi miniszter azonban hangsúlyozta, miszerint ettől függetlenül előfordulhat, hogy az amerikai katonák tűzharcba keverednek. Ez történt ugyanis a múlt hónap során Irakban, ahol az amerikai szárazföldi erők szintén csak tanácsadói feladatokat látnak el, viszont az egyik alakulat katonái feladatkörükön túllépve közvetlenül is beavatkoztak egy műveletbe, melynek következtében egyikőjük elesett.

Emellett Charles Brown altábornagy, az Amerikai Légierő Központi Parancsnokságának (U.S. Air Forces Central Command ? USAFCENT) parancsnoka bejelentette, hogy a következő hetek során az Egyesült Államok által vezetett koalíció növelni fogja Szíriában az ISIS-el szembeni légicsapások számát. Oroszország szíriai beavatkozását követően az amerikaiak légicsapások mennyisége a korábbi napi átlag hétről négyre csökkent, viszont a Pentagon tagadta, hogy az orosz jelenlétnek ehhez bármi köze lenne, és elsősorban megnövekedett iraki feladataira, valamint környezeti akadályokra hivatkoztak.

Előző cikkAz Egyesült Államok számára Oroszország az első számú fenyegetés
Következő cikkAmerikai hadgyakorlat az Északi-sarkvidéken