Az amerikai szárazföldi haderő 450 000 főre tervezett csökkentése az Alaszkában állomásozó erőkre is negatív hatással lesz, hiszen a 25. lövészhadosztály alaszkai 4. dandárharccsoportját egy jóval kisebb zászlóalj-harccsoporttá szervezik át. Ennek következtében az ország nyugati felének egyedüli, jelenleg 4000 fős légideszant dandárharccsoportja a 2017-es költségvetési év végére egy 1050 fős egységgé alakul.

A csökkentés ellenére az Egyesült Államokban is kezdik felismerni az Északi-sark körüli területek fontosságát. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a terület immár Oroszország katonai doktrínájában is hangsúlyos szerepet kap, melynek értelmében sarkvidéki műveletekre alkalmas alakulatok szervezésével, valamint új katonai bázisok létrehozásával és korábbi támaszpontok ismételt rendszerbe állításával jelentős mértékben növelik jelenlétüket a térségben.

Az amerikai szárazföldi haderő Arktiszra irányuló figyelemének növekedését jelzi többek között az, hogy az elmúlt napokban az Operation Arctic Pegasus gyakorlat keretében 40 katonát és 4 Stryker páncélozott szállító harcjárművet telepítettek az Északi-sarkkörön túlra, hogy teszteljék a 4. dandárharccsoport gyorsreagálási és sarkvidéki körülmények közötti műveleti képességeit. Emellett a múlt év őszén a 75. ranger ezred katonái 2001 óta először vettek részt kiképzésen az Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének Alaszkai Parancsnoksága alá tartozó Északi Hadviselés Kiképzőközpontban, hogy szert tegyenek szélsőséges időjárási körülmények közötti műveletek végrehajtásához szükséges képességekre is.

Előző cikkMég több amerikai katona érkezhet Szíriába
Következő cikkKis Háború – az alternatív védelmi koncepció – beszámoló