Már hetek óta zajlanak a Földközi-tengeren, Izrael partjai közelében lévő Leviatán gázmező kitermelési joga körüli viták, ahol a szakértők becslései szerint nagyjából 535 milliárd köbméter földgáz található. A vita alapja, hogy Egyiptom gázvásárlási igényeit az izraeli felsővezetés biztonsági szempontból aggályosnak tartja, ezért a kartellezést tiltó jogszabályt hatályon kívül helyeznék, és az amerikai Noble Energy, valamint a Jichák Csúva irányítása alatt lévő izraeli Delek-csoport vezette konzorcium kezére adhatja a kitermelési jogot, mellyel Izrael gyakorlatilag lemondana az állami gázkitermelésből befolyó összegekről, és azt egy külföldi cégnek adná át. David L. Stover, a Noble Energy elnök-vezérigazgatója szerint Egyiptom továbbra is érdekelt az izraeli gáz importálásában.

Szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy az Egyiptomba irányuló gázvezeték milyen gázkitermelési technológiát igényelne, és ezzel párhuzamosan mekkora befogadóképességű gáztározókat kell építeni Izrael területén, hogy az ellátásbiztonság ne kerüljön veszélybe. Egy héttel ezelőtt Arije Deri gazdasági miniszter lemondásra kényszerült, mivel nem volt hajlandó határozottan állást foglalni a témában, de lavina nem állt meg. Izraelben egy miniszter lemondása esetén annak feladat-és hatásköre a miniszterelnöke kezébe kerül, tehát Arije Deri a döntés lehetőségét csupán átadta Benjámin Netanjáhúnak.

A tüntetők azt követelik, hogy az állam ne adja ki a kezéből a kitermelésből és az exportból származó bevételeket, továbbá biztosítottnak akarják látni, hogy a hazai felhasználók olcsóbban kapják a kitermelt földgázt, mint a külföldiek.
A tel-avivi tömegtüntetések végül erőszakba torkolltak, amikor a tüntetők megpróbáltak lezárni egy autópályát. Joszi Dorfmana, a tüntetés egyik szervezője a Háárecnek azt mondta, hogy szerinte Netanjáhú gázkitermelési üzlete “magán-monopóliumot hoz létre az izraeli népnek járó természeti forrásból”. Az ellenzők szerint Egyiptom rendelkezik saját földgázmezőkkel, ezért nincs szüksége az izraeli földgázra.

Előző cikkMustárgázt vetettek be Szíriában
Következő cikkKét amerikai kiképzőt ölt meg egy jordán rendőr