Október 7-én érkeztek az első lesújtó hírek Izraelből, amikor a palesztin terrorszervezetek a Hamász vezetésével mintegy 3000 (egyes források szerint 5000) rakétát lőttek ki Izrael területére a Gázai-övezetből. A támadás több civil áldozatot is követelt. Ezt követően palesztin fegyveresek hatoltak be az övezettel  határos településekre, majd mélyebben is az országba. A benyomulók rengeteg otthont és katonai létesítményt vettek ostrom alá. Több helyszínen is tűzharc alakult ki az izraeli biztonsági erők és a milicisták között, számos helyi és katona is fogságba került, akiket a Gázába szállítottak. A behatoló erők két rendezvényt is megrohamoztak, ahol sok résztvevő sérült meg a támadásokban. A palesztin akciók összesen legalább 900 izraeli életét követelték. A támadás okaként

Izrael meglehetősen gyorsan reagált és Joáv Galant védelmi miniszter általános mozgósítást rendelt el. A jogrendszer átalakítása ellen a tartalékos katonai szolgálat megtagadásával és tüntetésekkel tiltakozó szervezet az Áhim Benesek is arra szólította fel híveit, hogy tegyenek eleget bevonulási kötelezettségüknek. Még október 7-én Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy országa háborúban áll. A mozgósítás egy szintén rakétákra épülő ellentámadásban csúcsosodott ki október 8-án, amely hasonlóan magas számú civil áldozatot szedett, mint a Hamász csapása.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke elmondta, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát és biztosított arról, hogy az általa fémjelzett adminisztráció mindenben Izrael mellett áll. Véleményét osztja a nyugati világ legtöbb országa, köztük Magyarország is. Az arab világ egyes országai ezzel szemben az ellencsapást ítélik el és a palesztin oldalt támogatják.

Az október 7-i támadást számtalan kisebb összecsapás előzte meg. Ezek közül kiemelkedik a Dzsenínben és az al-Aksza mecetben történt ütközetek, amelyek esetében izraeli telepesek voltak a kezdeményezők és közel 250 palesztin halálát okozták. A Hamász ezeket jelölte meg elsődleges indokként a hirtelen rakétazáporra. A palesztin oldalon is fegyverbe szólítottak mindenkit a Gázai-övezeten belül és kívül.

Hasonló témájú cikkeink ide kattintva érhetők el.
Az eseményeket a Terror és Háború a Közel-Keleten című rovatunkban ehhez hasonló rövid cikkekkel követjük. A rovat ide kattintva érhető el.

Photo by Clark Gu on Unsplash

Ha pontos képet szeretne kapni a cikkben vázolt események mögött meghúzódó összefüggésekről, látogasson el a Biztonságpolitikai Szakkollégium október 31-i eseményére, ahol négy szakértő segítségével részletesebben járják körbe a kérdést.

Előző cikkKonferenciát rendez a Biztonságpolitikai Szakkollégium
Következő cikkAz Oroszországi Föderáció álláspontja a HAMÁSZ-Izraeli háború kapcsán