Október 14-én tért vissza sikeres próbaútjáról a Yuanmeg ?? (Álom) nevet viselő magas légköri viszonyok között is működőképes léghajó. Az ?Álomhajó? képes a közeli világűr ? vagyis a 20 km feletti magasság ? viszonyai mellett is irányíthatóan repülni, energiaellátását az ezüstös burokra rögzített napelemek biztosítják. A Xinhua hírügynökség tudósítása szerint a léghajót többek között kommunikációs, navigációs és meteorológiai célokra fejlesztették ki.

Habár a kínai média a Yuanmeng civil felhasználási lehetőségeit hangsúlyozza, a Jane’s Deffense Weekly szerint az eszköz nagyban hozzájárulhat a korai előrejelző rendszerek hatékonyabbá tételéhez, a katonai kommunikációs hálózatok támogatásához, valamint a támadó műveletek koordinálásához.

A Yuanmeng egy esetleges konfliktus során ? korlátozott hatékonysággal ? ideiglenesen akár képes átvenni a blokkolt, vagy kilőtt műholdak szerepét, ráadásul 20 km-es magasságban nehezebben megközelíthető célpontot jelenthet a legtöbb vadászrepülő, vagy rakéta számára.

Egy korábbi tanulmány szerint az Yuanmeng-hez hasonló léghajók nagyban megnövelhetik a Kínai Népköztársaság kapacitását a Csendes-óceáni tengerészeti műveletek közvetlen megfigyelésében, így fontos eszközzé válhat a hozzáférést gátló/területmegtagadó (Anti-access/area denial ­? A2/AD) tevékenységek precízebb koordinálása terén.

(Szerkesztette: Fekete Csanád)

Előző cikkIdén tizedik alkalommal került megrendezésre a Kutatók Éjszakája
Következő cikkOrosz tengeralattjárók és felderítő hajók fenyegethetik az óceánok mélyén húzódó internet kábeleket