Október 14-én tért vissza sikeres próbaútjáról a Yuanmeg 圆梦 (Álom) nevet viselő magas légköri viszonyok között is működőképes léghajó. Az „Álomhajó” képes a közeli világűr – vagyis a 20 km feletti magasság – viszonyai mellett is irányíthatóan repülni, energiaellátását az ezüstös burokra rögzített napelemek biztosítják. A Xinhua hírügynökség tudósítása szerint a léghajót többek között kommunikációs, navigációs és meteorológiai célokra fejlesztették ki.

Habár a kínai média a Yuanmeng civil felhasználási lehetőségeit hangsúlyozza, a Jane’s Deffense Weekly szerint az eszköz nagyban hozzájárulhat a korai előrejelző rendszerek hatékonyabbá tételéhez, a katonai kommunikációs hálózatok támogatásához, valamint a támadó műveletek koordinálásához.

A Yuanmeng egy esetleges konfliktus során – korlátozott hatékonysággal – ideiglenesen akár képes átvenni a blokkolt, vagy kilőtt műholdak szerepét, ráadásul 20 km-es magasságban nehezebben megközelíthető célpontot jelenthet a legtöbb vadászrepülő, vagy rakéta számára.

Egy korábbi tanulmány szerint az Yuanmeng-hez hasonló léghajók nagyban megnövelhetik a Kínai Népköztársaság kapacitását a Csendes-óceáni tengerészeti műveletek közvetlen megfigyelésében, így fontos eszközzé válhat a hozzáférést gátló/területmegtagadó (Anti-access/area denial ­– A2/AD) tevékenységek precízebb koordinálása terén.

(Szerkesztette: Fekete Csanád)