Európa

Mintegy 1000 áldozata van az ukrajnai harcoknak a tűzszünet megkötése óta (Forrás:BBC)
Mintegy 1000 áldozata van az ukrajnai harcoknak a tűzszünet megkötése óta (Forrás:BBC)

 

November 15-én találkozott egymással Petro Porosenko ukrán elnök és Miroslav Lajčák szlovák miniszterelnök-helyettes, illetve kül- és európai ügyekért felelős miniszter Szlovákiában. Az energiabiztonság terén az ukrán elnök nagyra értékelte Szlovákia Ukrajna érdekében végrehajtott visszafelé irányuló gázszállítását, és a két politikus egyetértett abban, hogy a Déli Áramlat gázvezeték kiépülése egyikőjük államának sem érdeke.

November 18-án vette kezdetét a Cyber Coalition 2014, amely a NATO eddigi legnagyobb, három napos többnemzeti kibervédelmi gyakorlata. A gyakorlat során megvizsgálták az információmegosztás egy esetleges kibertámadás során várható gyorsaságát és pontosságát, valamint egy több célpontot érő kibertámadás esetén a résztvevő államok közötti védelem összehangolásának képességét.

November 17-én az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini és Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter megállapodást írt alá az EU ukrajnai tanácsadó missziójáról. A két évesre tervezett misszió december elsején indul Mizsei Kálmán vezetésével. A program első évének költségvetését 13,1 millió euróban határozták meg.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a német állampolgárok jelentős többsége elutasítja az Oroszországgal szembeni szankciók újabb körét. A felmérés során megkérdezettek csupán 19%-a gondolja úgy, hogy szigorítani kellene a szankciókat, míg 43% elegendőnek tartja az Egyesült Államok és az Európai Unió által eddig hozott intézkedéseket, ráadásul 27% szerint a jelenleg érvényben lévő szankciókat is érdemes lenne eltörölni.

November 20-án lengyel-amerikai innovációs hetet tartottak az amerikai Standford egyetemen. Az esemény keretében a két állam üzleti és tudományos szférájának képviselői többek között az energetikai innováció aktualitásait vitatták meg.

Baloldali pártok történelmi koalíciójával Németországban először lesz tartományi kormányzatnak szélsőbaloldali elnöke a kommunizmus bukása óta. A példátlan türingiai megállapodásban a Die Linke (baloldali párt), a szociáldemokraták (PSD) és a zöldek vesznek részt.

Közel-Kelet és Afrika

John Kerry, Catherine Ashton és Javad Zarif tárgyal az iráni atomprogramról (Forrás: Reuters)
John Kerry, Catherine Ashton és Javad Zarif tárgyal az iráni atomprogramról (Forrás: Reuters)

 

November 19-én Bécsben folytatódtak az iráni atomprogramról szóló egyeztetések az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország részvételével. Irán külügyminisztere Mohamed Dzsavad Zarif kifejezte reményét aziránt, hogy a tárgyalások eredményeként országa békés célú nukleáris tevékenységhez fűződő joga biztosítva lesz. A megegyezés határidejéül 24-ét szabták, de esély van ennek kitolására.

Kedden a spanyol törvényhozás alsóháza indítványt nyújtott be a palesztin állam elismerésére. A döntést Izrael elítélte és a békefolyamatot veszélyeztető tényezőként értékelte. Palesztina államként való elismeréséről Európában megoszlanak a vélemények. A britek és az írek már tartottak hasonló szavazást, míg a francia törvényhozás a jövő héten tervezi. Ezzel szemben Angela Merkel kijelentette, hogy az elismerés nem jelent megoldást a térség problémáira.

Izrael bejelentette, hogy kész együttműködni az ENSZ-szel a nyári gázai háború alatt ENSZ-létesítményeket ért támadások kivizsgálásában. A háború idején legalább hat ilyen létesítményt sújtott izraeli tűz, legkevesebb két tucat ember halálát okozva.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi szervezet által kedden kiadott jelentés szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság rendőrsége 51 ember jogellenes kivégzéséért felelős. A helyi kormányzat visszautasítja vádakat.

November 20-án, csütörtökön jelentették, hogy újabb mészárlást hajtott végre a Boko Haram terrorista szervezet észak-kelet Nigériában, amelynek következtében legalább 43-an vesztették életüket.

Hazaengedték a kórházból az Abdelaziz Bouteflika algériai elnököt, arról azonban a kezelő klinika nem adott tájékoztatást, hogy pontosan mivel kezelték a politikust. Bouteflika 1999 óta vezeti az észak-afrikai országot.

November 19-én látott napvilágot, az ENSZ Biztonsági Tanácsának számára készített, többek közt az Iszlám Állammal is foglalkozó jelentés. A dokumentum szerint a szervezet mintegy két évre elegendő fegyverrel rendelkezik, valamint az olajeladásnak köszönhetően napi 850 ezer és másfél millió dollár közötti bevételre tud szert tenni.

 

Ázsia

Észak-Korea nukleáris tesztek végrehajtásával válaszolni az ENSZ BT határozatára (Forrás: BBC)
Észak-Korea nukleáris tesztek végrehajtásával válaszolni az ENSZ BT határozatára (Forrás: BBC)

 

Észak-Korea nukleáris tesztek végrehajtásával fenyegetett az ország elleni vizsgálatot kezdeményező ENSZ BT határozatra válaszul.

A védelmi miniszterek bejelentése alapján Németország 850, Olaszország 500 katonát tervez Afganisztánban állomásoztatni 2015-től. Az új NATO kiképző- és tanácsadó misszió a tervek szerint 12 000 katonát számlál majd.

Abe Shinzo japán miniszterelnök pénteken feloszlatta a törvényhozás alsóházát és választásokat írt ki a következő hónapra. A lépésre a miniszterelnök az eddig folytatott gazdaságpolitikáról tartott referendumként tekint.

A mianmari hadsereg szerdán számos halálos áldozattal járó tüzérségi támadást hajtott végreaz ország északi részén lévő, az országban zajló felkelés központjának számító Kachin tartományban. A támadás után a hadsereg közleményt adott ki, mi szerint az akciót figyelmeztetésnek szánták, és nem volt céljuk emberéletek kioltása, továbbá reményeik szerint az esemény nem befolyásolja a béketárgyalásokat.

Amerika

A Keystone XL terve és az NSA korlátozása is elbukott a Szenátusban (Forrás: NYT)
A Keystone XL terve és az NSA korlátozása is elbukott a Szenátusban (Forrás: NYT)

 

Az Egyesült Államok Szenátusa blokkolta az országot észak-dél irányban átszelő, Kanadát a Mexikói-öböllel összekötő Keystone XL gázvezeték megépítésére vonatkozó terveket. A Szenátus az NSA adatgyűjtését korlátozó javaslatot is elutasította.

Obama elnök bejelentette, hogy elnöki határozattal akadályozza meg 4,3 millió illegális bevándorló deportálását az Egyesült Államokból. A lépésre a kormányzat kétszeri elhalasztást követően, a félidős választások után szánta el magát.

Mintegy 300 maszkos, Molotov-koktéllal felfegyverkezett tüntető csapott össze a mexikói hatóságokkal a 43 diák életét követelő szeptemberi incidenst követően.

Előző cikkKovács Lajos: A rendkívüli időjárási jelenségek hatása a védelmi igazgatás egyes területeire (2014. november 23.)
Következő cikkA Baltikum válasza az ukrán válságra – A Varsói Biztonsági Fórum üzenetei