Október 21-én békecsúcsot rendeztek Egyiptomban. Kairó városában megrendezésre kerülő békecsúcs-találkozó során az arab országok vezetői elítélték a Gázai övezet Izrael általi bombázását, elítélték a civilek ellen elkövetett erőszakot mindkét oldalon és felszólították a feleket a békefolyamat megindítására. A találkozón Izrael egyáltalán nem vett részt, az Egyesült Államok pedig csak alacsonyabb szinten, a kairói nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével képviseltette magát.

Az egyiptomi elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi kezdeményezésére összehívott találkozó célja Izrael és a Hamász közötti konfliktus további eszkalációjának megelőzése ezáltal pedig egy regionális háború kitörésének megakadályozása. A békecsúcson harmincnégy ország, három nagy nemzetközi szervezet és az Európai Unió is képviseltette magát.

A találkozó a résztvevők közös nyilatkozata nélkül zárult. A találkozón a résztvevők hangsúlyozták a civil életek védelmének fontosságát, elismerték Izrael önvédelemhez való jogát, azonban azt a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell gyakorolnia.

A békecsúcs nem tudta beteljesíteni eredeti célját, ami a konfliktus regionális háborúvá változásának megakadályozása volt. Az országok képviselői tartózkodtak egy közös nyilatkozat elfogadásától, amelynek megalkotása során a nemzetközi közösség tagjai között komoly ellentéthez vezetne a Hamász támadások vagy Izrael önvédelmi jogának beemelése egy közösen kiadott dokumentumba.

Hasonló témájú cikkeink ide kattintva érhetők el.
Az eseményeket a Terror és Háború a Közel-Keleten című rovatunkban ehhez hasonló rövid cikkekkel követjük. A rovat ide kattintva érhető el.

Photo by Omar Elsharawy on Unsplash.

Ha pontos képet szeretne kapni a cikkben vázolt események mögött meghúzódó összefüggésekről, látogasson el a Biztonságpolitikai Szakkollégium október
31-i eseményére, ahol négy szakértő segítségével részletesebben járják körbe a kérdést.

Előző cikkAz Oroszországi Föderáció álláspontja a HAMÁSZ-Izraeli háború kapcsán
Következő cikkEmmanuel Macron október 24-25. között a Közel-Keletre utazott tárgyalni a háború kapcsán