Szomszédságpolitika

Az Európai Bizottság folyamatosan azon dolgozik, hogy támogassa az EU tagállamait, és megerősítse a COVID-19 terjedésének lassítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket.A vírus globális terjedésének, megelőzésének és visszaszorításának fokozása érdekében a Bizottság február 24-én, hétfőn bejelentette egy új, 232 millió eurós támogatási csomagot.

Az EU szomszédságpolitikáért és bővítési tárgyalásokért felelős biztosa, Várhelyi Olivér Ukrajnában látogatott. Ottléte során találkozott Volodymyr Zelensky ukrán elnökkel és Vadym Prystaiko külügyminiszterrel, a találkozón megállapodás született a gazdasági kapcsolatok megerősítéséről,egy erős és ellenálló ukrán gazdaságot megteremtendő.

Február 11-én az EU és Ukrajna megállapodást írt alá egy új, 25 millió eurós programról az ukrán elektronikus kormányzás és a digitális gazdaság támogatására. A megállapodást Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős biztos és Dmytro Kuleba miniszterelnökhelyettes és euroatlanti integrációért felelős miniszter írták alá.

Az megállapodás aláírását követően Várhelyi biztos Oleksiy Honcharuk miniszterelnök tárgyaltak az EU-Ukrajna kétoldalú együttműködésről, beleértve  a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás frissítését, Ukrajna további integrációját a digitális piacon és az együttműködést a terepen az energia és a környezet.

Az Európai Unió Tanácsa február 11-én Marek Szczygieł-t kinevezte az EU grúziai megfigyelő missziójának (EUMM) új vezetőjévé. A diplomata jelenleg a lengyel külügyminisztérium nemzetközi kiberpolitikájának koordinátora, mandátuma az EUMM élén 2020. március 15.-től december 14-ig tart.

A negyedik éves Társulási Végrehajtási Jelentés szerint Georgia továbbra is elkötelezett az EU? Georgia társulási megállapodás végrehajtása mellett. A dokumentumot február 7-én tették közzé – a következő EU ? Georgia Társulási Tanács előtt, amelyet az idén tavaszra terveznek. Az EU által összeállított dokumentum szerint a következő hónapokban Georgiának lépéseket kell tennie  politikai polarizáció leküzdésére és a reformok iránti folyamatos elkötelezettségének bizonyítására, különösen a választások és az igazságszolgáltatás területén. Joseph Borell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Georgia továbbra is fontos és megbízható partnere az Európai  Uniónak. Ezzel egyetértésben Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős biztos kijelentette, hogy az EU támogatja Georgia területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül.

Február 25-én az EU Tanácsa meghosszabbította hat EU különleges képviselő (EUKK) mandátumát.Toivo Klaar az EU dél-kaukázussal és a grúziai válsággal megbízott külnleges képviselője is tovább folytathajta munkáját 2021. február 28-ig.

Február 25-én Josep Borrell, az EU főképviselője telefonon tárgyalt  Zohrab Mnatsakanyan örmény külügyminiszterrel, a beszélgetés során bilaterális és regionális kérdéseket vitattak meg. A főképviselő üdvözölte Örményország elkötelezettségét a reformintézkedések, valamint az EU-Örményország átfogó és megerősített partnerségi megállapodás végrehajtása iránt. A beszélgetés során szó esett továbbá a Hegyi Karabah konfliktusról is.

Hasonló témában tárgyalt Josep Borell kül- és biztonságpolitikai főképviselő Elmer Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszterrel, szintén egy telefonbeszélgetés keretében.

Emellett Borrell főképviselő megköszönte Mammadyarov miniszternek Azerbajdzsán hozzájárulását az Albániában a közelmúltbeli földrengés utáni nemzetközi adományozói konferenciához.

Szankciós politika

Törökország

Az Európai Unió Tanácsa korlátozó intézkedéseket vetett ki két személlyel szemben, akik kapcsolatba hozhatók a Földközi-tenger keleti részén végzett, a Ciprusi Köztársaság engedélye nélkül folytatott, illegális szénhidrogén kutatási cselekményekkel. A szankciók vagyoni eszközök befagyasztását, valamint utazási tilalmat vonnak maguk után.

Szíria

A Tanács 2020. február 17-én újabb 8 személlyel és 2 szervezettel szemben fogadott el korlátozó intézkedéseket. A jegyzékbe vett természetes és jogi személyek finanszírozták a szíriai rezsim működését, ezzel közvetetten táplálva az országban hatalmas méreteket öltő korrupció és elnyomás további fennmaradását.

Brexit- EU

A tény, hogy Nagy-Britannia januárban kilépett az Európai Unióból, nem jelenti azt, hogy ezzel a hosszadalmas folyamat befejeződött, hiszen még hátra van a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeinek kialakítása.

A felek álláspontjai és elképzelései a kapcsolatról és annak feltételeiről azonban merőben eltérnek. Michel Barnier szerint Nagy-Britannia nem lesz hajlandó olyan kompromisszumokra a tárgyalások során, melyek alapvetőek lennének a megfelelő kilépés érdekében. Ezeket a tárgyalásokat a 11 hónapos átmeneti időszakban kellene lefolytatni, azonban előreláthatólag ezek el fognak húzódni, a britek elképzelései ugyanis számos kérdésben, mint például a szabadkereskedelmi megegyezésben láthatóan kiforratlanok. Az EU nyitott az átmeneti időszak meghosszabbítására az eredmények és a viszonyok rendezése érdekében.

Az EU  gyors és átfogó megoldások létrehozása érdekében tíz tárgyalócsoportot fog létrehozni. Ezek működése a tervek szerint március elején indul be, az Unió feltett célja pedig, hogy a csoportokon keresztül megvédje olyan érdekeit Nagy-Britanniával szemben, mint a vámmentes és kvóták nélküli szabadkereskedelem.

Előző cikkA skót függetlenség megvalósulási lehetőségei
Következő cikkA kínai intézkedések és társadalmi viselkedés koronavírus idején