A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Biztonságpolitikai Szakkollégiuma második alkalommal rendezte meg Afrika konferenciáját a Magyar Afrika Társasággal közösen. A konferencia célja volt bemutatni Afrika sokszínűségét, az ottani kihívások és lehetőségek összetettségét, és, hogy milyen sok szempontból lehet kutatni, vizsgálni a fekete kontinenst. A konferenciát Balogh Sándor, az AHU elnöke nyitotta meg, majd Ilosvai Dániel, a Biztonságpolitikai Szakkollégium Diákbizottságának elnökségi tagja is köszöntötte a résztvevőket.

Az első blokk elején Kutasi Szabolcs a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC) kereskedelmi igazgatója bemutatta szervezetüket. Négy kontinensre kiterjedő, egyre bővülő hálózatuk nagy segítség a magyar üzletembereknek a számukra ismeretlen területeken való munkában. Jól felkészült szakembereik a kirendeltségeken segítik a kiutazókat és természetesen online is szívesen adnak tanácsot, információt. Dr. Késmárszky Róbert fej-nyaksebész főorvos, fül-orr-gégész szakorvos rengeteg trópusi tapasztalattal rendelkezik, a terület szakértője. 2013-ban AHU egyik orvosi misszójának tagjaként volt Ugandában. Érdekes előadásában beszélt a trópusi utak egészségügyi kihívásairól és a helyiek speciális betegségeiről egyaránt. Kiss Kamilla, az AHU humanitárius projektkoordinátora az AHU tevékenységét mutatta be a misszióktól kezdve a ugandai kórházépítési projekt beindításig, a gyermektámogatási programoktól (Bamakó, Uganda, Etiópia) az AHU mentőszolgálatig, valamint kitért a szervezet jövőre vonatkozó terveire is, köztük a legújabb projektjükre, amelyet júliusban indítanak Ugandában.

A szünet után először Csillik Dilara, az ASHU (Magyar Ázsia Társaság) elnöke beszélt korábbi diplomáciai munkáiról. 2009 és 2010-ben Abujában, Nigériában volt konzul. Az ottani munkájáról, tapasztalatairól tartott érdekes beszámolót. Az utolsó két előadás már kifejezetten biztonságpolitikai témájú volt: Malit vizsgálta Atkári Győző alezredes, az Európai Unió Mali Kiképző Művelet (EUTM Mali) összekötő főtisztje, ill. Sólyomfi Andrea Hanna PhdD hallgató, katonai és turizmusbiztonsági szempontból. Végül a záró prezentációban Dr. Marsai Viktor, az NKE oktatója az Iszlám Állam szomáliai tevékenységét mutatta be.

Köszönjük a Magyar Afrika Társaságnak és minden kedves jelenlévőnek!

Előző cikkBékefenntartókat gyilkoltak Maliban
Következő cikkGyócsi László: Balkáni tűz – könyvbemutató és hadtörténelmi összefoglaló