Május 13-án került megrendezésre a Biztonságpolitikai Szakkollégium szervezésében a Karrierlehetőségek programsorozat harmadik előadása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudomány és Honvédtisztképző Karán. Az előadás témája a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál való elhelyezkedési lehetőségek, és feltételek voltak. Az előadók az Információs Hivataltól, az Alkotmányvédelmi Hivataltól, és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól érkeztek. A szervek képviselői a felvételi eljárás menetére fektették a hangsúlyt, és ezt mutatták be.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal négy igazgatóságának ? kémelhárítási, alkotmányvédelmi, védelmi, valamint gazdaságbiztonsági igazgatóság ? rövid bemutatása után a felvételi eljárás részleteire került a sor. A végzettség, a nyelvtudás és a szakmai tapasztalat alapján keresik meg azt a területet, amelyiken a felvételiző a leghatékonyabb munkát tudja elvégezni. Fontos a felvételiző kommunikációs és döntéshozatali képessége, a csapatmunkában való részvétele, és a fellépése. Részt kell vennie pszichológiai, orvosi alkalmassági vizsgálatokon, valamint meg kell felelnie a nemzetbiztonsági átvizsgáláson, és kifogástalan életviteli minősítést is kell kapnia.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkájában általában megfigyelési munkálatokat végeznek el, ahol fontos szerepe van a technikának. A felvételi eljárás hasonló a korábban említett hivataléhoz. Az önéletrajz beadása után a jelentkező fizikai, pszichológia, orvosi alkalmassági vizsgálaton, felmérésen vesz rész. Továbbá ki kell töltenie egy személyiség tesztet, és hazugságvizsgálaton is át kell mennie, valamint itt is elvégzik a C típusú átvizsgálást.

Az Információs Hivatal felvételi eljárása szinte megegyezik az előzőekkel, de itt a felvételiző részt vesz egy szakmai elbeszélgetésen, mely alapján kiszűrik, hogy melyik szakirány ideális a számára. Ennél a szervnél leginkább értékelő-elemző munkát végeznek, és ilyen beállítottságú embereket keresnek.

Mindhárom területen kiemelték a nyelvtudás fontosságát, kiváltképp a ritka nyelvek ismeretét (pl.: kínai). A felvételi eljárás általában min. 5-6 hónapot vesz igénybe, és szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Az előadók felhívták a figyelmet a szervek honlapjaira. Ezeken minden fontos információ megtalálható mind a felépítésükről, mind a jelentkezési követelményekről. Az előadók készséggel válaszoltak a résztvevők kérdéseire, ezt ezúton is szeretnénk megköszönni nekik.

Petrák Andrea Ildikó

Előző cikkBiztonságpolitikai Szakestély ? 2013. május 16.
Következő cikkTanulmányút az egri Kepes György Szakkollégiumnál