A Biztonságpolitikai Szakkollégium felkérésére ?Északkelet-Ázsia biztonsága orosz-kínai-japán-amerikai összefüggésben? címmel tartott előadást Dr. Böröcz László, nemzetközi kapcsolatok szakértő, 2015. május 4-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karán.

Az előadó mélyrehatóan elemezte napjaink gazdasági és katonai szempontból egyik leghangsúlyosabb térségét. Mondanivalóját gyakran személyes tapasztalataival támasztotta alá, amelyeket Moszkvában, Bogotában, Szöulban, Szingapúrban teljesített diplomáciai szolgálata során szerzett.

A szakértő szerint a térség sajátosságát az adja, hogy négy nagyhatalom érdekszférájának metszéspontjában található, ráadásul a központjában a komoly biztonsági kihívást jelentő, politikailag megosztott Koreai-félsziget helyezkedik el.

A régió szereplői közti viszonyok bemutatása mellett szóba került többek között az észak-koreai nukleáris program, a diktatúra belső viszonyai, valamint Észak- és Dél-Korea egyesítésének lehetséges alternatívái. Az előadást követően a hallgatóságnak lehetősége volt kérdések megfogalmazására, ami magas színvonalú szakmai eszmecseréhez vezetett.

köszönet

A beszámolót írta: Farkas László

Előző cikk2015. május. 20. Biztonságpolitikai Szakestély
Következő cikkAz iráni nukleáris megállapodás utáni helyzet