2012. május 17-én, dr. Fülöp Valter rendőr ezredes (Budapest Rendőrfőkapitányának Bűnügyi Helyettese) előadását hallgathattuk meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Új Lejtős termében. Az előadás témája a whiskys rabló esettanulmánya volt, mely során betekintést nyerhettünk a nyomozói munka izgalmaiba és nehézségeibe, tájékoztatást kaptunk továbbá a rendőrség állományában betölthető karrierlehetőségről és az ehhez kapcsolódó követelményekről. A Biztonságpolitikai Szakkollégium által szervezett program moderátora Dr. Bebesi Zoltán egyetemi adjunktus, a Nemzetbiztonsági Intézet megbízott igazgatója volt, aki személyes élményeit megosztva segítette a konferencia levezetését.

A ?Whiskys? előadással egy időben tartott egyéb konferenciák és tanulmányi kirándulások ellenére nagy érdeklődésre tartott számot a téma iránt, 148-an regisztráltak a programra.
bszk-whiskey-2012-02
A közvetlen hangnemben tartott előadáson a nyomozati folyamat számos érdekfeszítő részletét ismerhettük meg. Az ezredes úr felhívta figyelmünket arra, hogy a média hol és mennyire segített misztifikálni Ambrus Attila személyét és tevékenységét, eloszlatta kételyeinket a bűnözőről kialakult gáláns, úriember-bankrabló imázsról és rávilágított arra, hogy mindenre van alternatív magyarázat. Például az egyik rablásához használt és a média által hangoztatott virágcsokor motívum például csak a fegyver elrejtésére szolgált, valamint az első elfogásakor az irataiért ment vissza, és nem a – közhiedelemben elterjedt – kutyájáért. Az előadó felhívta figyelmünket az ügy folyamán fellépő véletlen tényezők markáns szerepére is.
Az ezredes úr könyvet írt az ominózus témában, melynek néhány példányával az érdeklődő hallgatóság lehetett gazdagabb. A könyvet olvasva is az előadáson tapasztalt nyíltság és humorérzék köszön vissza. A szerző az eredeti történet szálát személyes élményekkel gazdagítja, valamint betekintést nyerhetünk a rendőrségnél 1990-es években kialakult viszonyrendszerbe és mindennapokba. Itt is kiemelte azt az álláspontját, miszerint az országnak rengeteg antihőse van, ahelyett, hogy tudósainkat, olimpikonjainkat tennénk címlapra.
Dr. Fülöp Valter ezredes jelezte, hogy intézményünk számos jól bevált munkatársat adott a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos állományában és igény mutatkozik az egyetemünkről kikerülő képzett, nyelveket beszélő utánpótlásra. A nagy számban megjelent, rendőri pálya iránt érdeklődő tanulók világos képet kaphattak a hivatás kihívásairól, ugyanakkor előadónk kiemelte, a rendőri munka elsajátításához elengedhetetlen a biztos alapok megszerzése, ami átfogó, széles ismeretek elsajátításával lehetséges csak.
Az előadás fontos lépés volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és Budapesti Rendőr-főkapitányság közös kapcsolatában, s a gyakorlati együttműködést támogatva dr. Fülöp Valter ezredes úr felajánlotta segítségét a pálya iránt érdeklődőknek, így teremtve korlátozott lehetőséget a védelmi szektor e szegmensében való elhelyezkedéshez. A rendőrségi hivatást választóknak 2012. május. 28-ig, hétfő 16 óráig kell benyújtaniuk fényképes önéletrajzukat (amiben többek között nyelvvizsgát igazoló dokumentum sorszámát, kiállítás dátumát, fokát, illetve amennyiben nincs nyelvvizsga a készség szinten beszélt nyelvet, illetve a képzési szintet: BSc, MSc és szakot kell feltüntetni) Dr. Bebesi Zoltán egyetemi adjunktusnál, a Nemzetbiztonsági Intézet megbízott igazgatójánál, akinek segítségével a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett hallgatók kiváló karrier-lehetőséghez juthatnak.
A hasznos, izgalmas és új információkat adó előadást az ezredes úr könyvéből idézett mondattal tudnánk a legjobban összefoglalni: ?A munka ne legyen bűn, a bűn pedig ne legyen erény, máskülönben dolgozó embereknek kell szemlesütve járni, miközben – egy torz szemlélet révén – bűnözők válhatnak mítosszá.?
Papp Rita Bernadett
Előző cikkA 2012 – A Nemzeti Biztonsági Stratégia konferenciasorozat nyitó eseménye
Következő cikkNATO védelmi tervezés