2011. május 3-án, dr. Fülöp Valter rendőr ezredes, BRFK Főkapitány bűnügyi helyettese tartott előadást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Budapest kriminológiai elemzése mellett, a nagy számban megjelent hallgatóság betekintést nyerhetett a rendőrségi karrier mindennapjaiba, illetve átfogó képet kapott a rendőri pályakezdés lehetőségeiről és követelményeiről. A Biztonságpolitikai Szakkollégium által szervezett program moderátora Dr. Bebesi Zoltán (ZMNE, Nemzetbiztonsági Tanszék) volt, aki személyes élményeit megosztva segítette a konferencia levezetését. A közvetlen hangnemben tartott előadáson számos izgalmas történetet hallhattunk a bűnügyi igazgató életpályájából. Mint kiderült, Budapest kriminológiai helyzete nem rosszabb a hasonló nagyvárosokénál, néhány területen pedig különösen javuló tendenciát mutatnak a statisztikák. Megtudhattuk a lemondásokkal teli munka, számos felemelő momentumot tartalmaz és kiderült az is, ha a BRFK munkatársa elölről kezdhetnééletét, akkor is csak a rendőrségnél tudná elképzelni jövőjét. Az ezredes úr beavatta a hallgatóságot néhány aktuális ? ismertebb ? bűnügy rejtelmeibe is, pl. a nem rég tizenhét év után megoldott gyilkossági ügy részleteibe, és a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia nyomozási metodikájába. A nagy számban megjelent rendőri pálya iránt érdeklődő diákság világos képet kaphatott a hivatás kihívásairól, ugyanakkor előadónk kiemelte, a rendőri hivatás elsajátításához elengedhetetlen a biztos alapok megszerzése, mely csak a legalsó szinten szerzett tapasztalatokkal sajátítható el.

bszk-fulop-valter-2011-02

Hallgatói kérdésekre válaszolva szóba került a futball huliganizmus kérdése, valamint a Whisky-s rabló esete is. A közel másfélórás előadás során kiderült, hogy a magyar rendőrség eredményes kapcsolattartást végez külföldi társintézményekkel is.
A konferencia egy fontos lépés volt a Nemzetvédelmi Egyetem és a Rendőrség közös érdekeinek eléréséhez, s a gyakorlati együttműködést támogatva dr. Fülöp Valter és Dr. Bebesi Zoltán felajánlotta segítségét a pálya iránt érdeklődőknek egy korlátozott lehetőséget teremtve a védelmi szektor e szegmensében való elhelyezkedéshez. A jelentkezőknek 2 héten belül el kell jutatniuk fényképes önéletrajzukat ? lezáratlan borítékban ? a ZMNE Nemzetbiztonsági tanszékére, mely CV-ket a két hét leteltével rendhagyó módon, személyesen továbbítanak az illetékes humánszolgálathoz.
Összességében elmondható, hogy az előadó személyes tapasztalatai megerősítettek minden rendvédelmi szervek iránt érdeklődőt, hogy érdemes próbálkozni. Az elmondottakból levonható a tanulság: van igény és kereslet a jól felkészült, nyelvvizsgákkal rendelkező pályakezdőkre.
Asztalos Máté
Előző cikk2011 fontosabb biztonságpolitikai trendjei
Következő cikkA Biztonságpolitikai Szakkollégium Közgyűlése ? Új tagok, új vezetés, a megszokott magas színvonalon