Beszámoló a Biztonságpolitikai Szakkollégium pécsi tanulmányútjáról

0
847
2013. március 1-3. között a ?Kockázatok és válaszok a tehetséggondozásban (TÁMOP 4.2.2./B-10/1)? pályázat keretén belül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Európai Unió támogatásával három napot töltött el a BSZK tagsága Pécsen. Utazásunk célja az Országos Szakkollégiumi Találkozón való részvétel volt, amely idén a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium és a Szentágothai János Szakkollégium szervezésében valósult meg.
Az előbbi szakkollégiumot 2007 márciusában alapította a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának negyven lelkes hallgatója. A ?Janus-osok? kezdetektől fogva elkötelezték magukat az aktív hallgatói munka mellett, amelynek alapelveit a Szakkollégiumi Chartát követő működési szabályzatukban fektettek le. Tagjaik között rengeteg helyi és országos TDK díjazott szerepel, számtalan elnyert ösztöndíjjal büszkélkedhetnek, valamint hazai és nemzetközi versenyeredményeik terén is az országos élmezőnybe tartoznak.
A Szentágothai János Szakkollégiumot 2004-ben hívta életre a Baranyai Református Egyházmegye, a Magyarországi Unitárius Egyház, a PTE Általános Orvostudományi Kar Anatómiai Intézet, valamint a PTE TTK, és a Kar Hallgatói Önkormányzata.
Az Alapítók célja olyan nyitott, multi- és transzdiszciplináris műhely létrehozása volt, amelynek működtetésben a tagok közreműködnek. A szárnypróbálgatások és az iránykeresés első öt évében a protestáns egyházak közvetlenebb felügyeletet gyakoroltak a szakkollégium működése felett. Ezt követően a Szentágothai János Szakkollégium az autonómia egyetemi formája felé vette útját.
Az Országos Szakkollégiumi Találkozót (OSZT) 2009-ben a pécsi Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium (JPKSZ) hívta életre. Eredeti célja szerint a kétévente tartott Szakkollégiumok Nyári Találkozója (NyaTa) mellett, a NyaTa nélküli években is lehetőséget kívánt biztosítani az ország szakkollégistáinak a találkozásra, az ismerkedésre, és nem utolsó sorban a közös szakmai fejlődésre.
A pénteki nap délutánja döntően az utazással telt, majd éjszakába nyúlóan részt vettünk a Szakkollégiumok Egyeztető Fórumán, ahol az elmúlt időszak legfontosabb kérdéseit vitattuk meg. A nap kötetlen beszélgetéssel, szórakozással zárult.
A szombati napon folytatódott a ?szakmázás?: a délelőtt folyamán Dr. Mellár Tamás előadásában ?A magyar gazdaság növekedési dilemmái 2014 után?, valamint Kováts Balázs ?Atomenergia és társadalom? című előadásait hallgattuk meg.
A délután már szűkebb körben zajlott, ugyanis a jelenlévők a BSZK előtt álló feladatokat vitatták meg, különös tekintettel a 2013. március 6-7-én lezajlott Biztonságpolitikai Szakmai Kupa (BISZAK) szervezési kérdéseire. A nap végül a szervezők által szervezett ?közösségi programmal?, azaz vetélkedővel és fergeteges bulival zárult, amely kiválóan szolgálta a kapcsolatépítést.
bszk-tanulmanyut-pecs-2013-02
A vasárnap délelőtt egy rövid városnézésen vettünk részt, majd a nap hátralévő része a Budapestre való utazás jegyében telt. Összességében véve elmondható, hogy a tanulmányút elérte célját, hiszen nem csak szakmailag gyarapodtak a résztvevők, hanem régi kapcsolatok mélyültek el és új barátságok is kötődtek más szakkollégiumok tagjaival.