2011. április 20-án világhírű űrhajósok érkeztek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, ezáltal tisztelegve az 50 évvel ezelőtti ? történelmi jelentőségű ? első űrrepülés előtt, melyet Jurij Alekszejevics Gagarin hajtott végre. A Biztonságpolitikai Szakkollégium által szervezett program díszvendégei Farkas Bertalan – az első magyar kozmonauta – , illetve a magyar űrhajóst a világűrbe repítő Szojuz-36 parancsnoka Valerij Kubaszov volt, akiket Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, az egyetem oktatási rektor helyettese köszöntött. Farkas Bertalan 7 nap 20 óra 45 percet, Valerij Kubaszov három űrutazása során összesen 18 nap 17 óra 57 percet töltött az űrben.

bszk-astronauts-2011-02

A felvezető során a veterán kozmonauták élménybeszámolót tartottak az űrutazás nehézségeiről, a felmerült problémákról, illetve a felkészülés fázisairól. Nem feledkeztek meg hangsúlyozni, hogy e kihívások és a kihívásokra született megoldások milyen nagymértékben járultak hozzá az emberiség fejlődéséhez. A kor csúcstechnológiái között, és ezáltal az űrrepülésnél alkalmazott eszközök között is, számos magyar találmány is helyett kapott. A történelmi áttekintés után a hallgatóság kérdések formájában faggatta az előadókat, mely során megosztották velünk személyes élményeiket, véleményüket olyan kérdésekben is, mint például az űrturizmus jövője vagy a jelenlegi nemzetközi együttműködés következő állomásai. A személyesebb kérdések során betekintést kaphattunk a magas fizikai és szellemi követelményrendszerbe, melyet az űrhajósokkal szemben állítanak, valamint szó esett az űrutazás kockázatairól, tragédiáiról is. Valerij Kubaszov személyes tapasztalati alapján részleteket ismerhettünk meg például a Szojuz-11 tragikus űrutazásáról ? mely repülésről Kubaszov tábornok egészségügyi okok miatt lemaradt ?, valamint ezt követően a biztonsági előírások szigorodásáról is.
Felmerültek azonban kevésbé komoly témák is: Farkas Bertalan anekdotái a hazaérkezését követő fogadásokról nem egyszer csaltak mosolyt a közönség arcára, és meg tudhattuk azt is, hogy a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetésben részesült első osztályú vadászpilóta gyermekként futballistának készült. A magyar űrhajós ? aki mellesleg a Nemzetközi Űrhajós Szövetség alelnöke ? április 12-én újabb kitüntetésben részesült: Dmitrij Medvegyev orosz államfő Moszkvában, a világűr meghódításában szerzett érdemeiért érdemrend átadásával adózott a magyar kozmonauta előtt.
Vendégeinket közel két órán át tartotta szóval a hallgatóság, melyre minden résztvevő élvezetes, tanulságos délutánként fog emlékezni. A veterán űrhajósok közvetlensége mindannyiunk szimpátiáját elnyerte, a rendezvény végeztével készült fényképek pedig sok civil és tisztjelölt hallgatót fognak emlékeztetni a kemény és kitartó munka eredményeire.
Rédecsi Gábor
Előző cikkEgy békefenntartó tapasztalatai Szudántól Nepálig ? Papp István előadása a Nemzetvédelmi Egyetemen
Következő cikk2011 fontosabb biztonságpolitikai trendjei