Március 24-én 14 órai kezdettel tartotta idei második előadói délutánját a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete, mely az ?Afganisztán ? egy lépés előre?? címet viselte. A meghívott előadók között szerepelt Wagner Péter elemző a Magyar Külügyi Intézettől, Lippai Péter alezredes, a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport 2. váltásának törzsfőnöke, Kotricz János rendőr alezredes, az ?EUPOL Afghanistan? Rendőri Tanácsadó és Szakértői Kontingensének korábbi parancsnoka, valamint Bálint Gábor nemzetközi fejlesztési tanácsadó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet részéről. A moderátor ez alkalommal is dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes, egyetemi docens volt.
Az előadásokat ? az Egyetem új előadójában ? közel kétszáz ösztöndíjas és civil hallgató kísérte töretlen figyelemmel.
Az előadók rávilágítottak azon fő problémákra, melyek kezelése és megszűntetése egyre sürgetőbb feladatként jelentkezik a nemzetközi erők számára.
Wagner Péter átfogó felvezetőjében bemutatta Afganisztán etnikailag igen összetett társadalmának jellemzőit, a kábítószer kereskedelem, és a rendezetlen közigazgatás jelentette problémákat.
wagner-peter
Wagner Péter
Rámutatott a helyzet megoldásának lehetőségeire, valamint kiemelte a nemzetközi közösség összefogásának szükségességét. A bonn-petersbergi folyamattal kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy mára mindenki belátja, hogy nem lett volna szabad a tálibokat teljes mértékben kihagyni a rendezésből, s ennek egyik legfőbb jele, hogy már az új amerikai adminisztráció stratégiájában is a tálibokkal folytatott párbeszéd szükségessége szerepel.
Lippai Péter alezredes úr a magyar PRT feladatairól, tevékenységéről, valamint Afganisztán, és Baghlan tartomány biztonsági helyzetéről is részletes tájékoztatást adott.
lippai-peter
Lippai Péter
A magyar PRT-vel kapcsolatosan elmondta, hogy politikai, fejlesztési, és katonai feladatai egyaránt vannak, habár ezzel se a magyar sajtó, se a közvélemény nincs igazán tisztában. Kiemelte a feladatok hármasával kapcsolatos alapelveket, valamint személyes tapasztalatain keresztül megértette több Afganisztánnal kapcsolatos probléma eredetét.
A rendőrök képzéselve kapcsolatban Kotricz János rendőr alezredes tartott részletes előadást.
kotricz-janos
Kotricz János
Elhangzott, hogy több mint egy tucat szervezet igyekszik a PRT-ken kívül segédkezni a rendőrök képzésében, azonban a tálibok, valamint a hadurak befolyása gyakorta haszontalanná teszi erőfeszítéseiket. További gondot jelent a korrupció, mely a rendőrfőnökök, minisztériumok és tartományi vezetők szintjén, csakúgy, mint a mindennapokban, egyaránt jelen van. Előadása során szemléletes példákkal igazolta a térség problémáit, valamint az azok megoldására tett kísérleteket.
Az NGO-kkal kapcsolatosan Bálint Gábor nyújtott élményteli beszámolót.
balint-gabor
Bálint Gábor
Az alapelvek, az alapfeladatok, és az együttműködések szükségessége mellett elmondta, hogy a térség biztonságához nagyban hozzájárulnak a fejlesztések, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem elég csupán a beruházásokra koncentrálni. Az afgánoknak magukénak kell érezniük azokat, fel kell tudni mérniük annak értékét, be kell látniuk annak fontosságát és hasznát, hiszen csak így válnak érdekelté abban, hogy gondját viseljék a megvalósulás ideje alatt és azt követően is.
Előző cikkDr. Vadai Ágnes államtitkár előadása a “Magyar Honvédség fejlesztési irányai” címmel
Következő cikkBeszámoló a “Palesztin béke – a stabilitás esélyei” című konferenciánkról