?The Enabling Power of Science?, avagy tudomány, kutatás, társadalom, innováció, lehetőségek, meggyőződés, kormányzat, kapcsolat, fenntarthatóság, kihívások, globalizáció, kezdeményező erő. Többek között ez adta a témáját a parlamenti gálaműsorral és a zárónyilatkozat (angol nyelven itt olvasható) elfogadásával múlt szombaton véget érő – a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az UNESCO (ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete), az ICSU (Nemzetközi Tudományos Tanács), az AAS (Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért), a TWAS (A Világ Tudományos Akadémiája), valamint a EASAC (Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Tanácsa) társszervezésével – Budapesten megrendezett 7. World Science Forumnak.

A rendezvényre, ami a szó szoros értelmében vett világtalálkozóként hatott, több mint száz országból érkeztek vendégek és előadók, felölelve mind a tudomány és a kutatás, mind pedig a diplomácia és a politika kiválóságait. Az MTA székházában tartott szerdai nyitóbeszédében Lovász László, az MTA elnöke jelezte, hogy a rendezvényre eljöttek ?fiatal és már befutott kutatók, fejlődő és fejlett államokban dolgozók, tudományos tanácsadók és a tanácsok alkalmazói egyaránt, hogy megosszák egymással véleményüket?. A házigazda ország képviseletében, Orbán Viktor miniszterelnök úr beszédében a cselekvők bátorságának és a tudósok felelősségének kulcsfontosságú szerepét emelte ki a fenntartható fejlődés, az energiagazdálkodás, a népesedési problémák, a fejlett világ pazarló fogyasztása és a szegényebb országokban tapasztalható túlnépesedés és élelmiszerhiány okozta problémák megoldásában.

A WSF fő céljaként azonosított legfontosabb ügyek lehetőségeibe, kihívásaiba és témáiba igyekezett a résztvevőknek mélyebb bepillantást engedni. Tudományos megközelítéssel került értelmezésre a klímaváltozás, a megújuló energiaforrások kihasználása, a katasztrófák kockázatának csökkentése, a globális egészségügyi politikák vagy a tudománypolitika különféle gyakorlatai és csapdái. A három napon át tartó rendezvény különböző előadásai és társrendezvényei mindemellett tárgyalták a fiatal kutatók és tudósok támogatásának helyzetét, a gyakorlati munkába való bevonásuk lehetőségeit, aminek kapcsán Flavia Schlegel, az UNESCO főigazgató-helyettese megjegyezte: ?Az oktatásnak jelentős szerepe van egy-egy ország, régió stabilizálásában, már csak azért is, mert a tudományos ismeretek terjesztése, a tények alapján kialakított jövőképek narratívát biztosítanak a fundamentalisták elleni fellépésben.?

Továbbá szó esett a környezet, a társadalom és a gazdaság különös kapcsolatának a fenntarthatóságban vállalt szerepéről, a WASH (Water, Sanitation and Hygiene) nemzetközi fejlesztőprogram célkitűzéseiről, vagy az ivóvízhiány kockázatairól is.

A megoldások lokális ? globális szerepére hívta fel a figyelmet a konferencia kiemelt vendége, Sumaya bint El Hassan hercegnő is, a jordán Királyi Tudományos Tanács vezetője. Őfelsége, a 2017-es World Science Forum rendező országa képviseletében arra emlékeztetett a ?Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!? szólás fordított használatával, hogy a migrációs problémák orvoslásakor helyben kell gondolkodni, de globálisan kell cselekedni. Kiemete azt is, hogy a jövőben nem csak a háborús konfliktusokkal övezett országok tekintetében várható a tudományos élet elsorvadása, de a klímaváltozás miatt milliók fognak otthonuk elhagyására kényszerülni más országokban is. Hozzáfűzte, a problémakör kezelésében ?Legyen a tudományé a legerősebb hang ebben a folyamatban?.

?A WSF nem feltétlenül a tudományról szól. Sokkal inkább a tudomány és a társadalom kapcsolatáról” ? mondta Lovász László. A Tudományos Világfórum minden alkalommal tehát a kutatók, a döntéshozók és a civil szervezetek közötti együttműködést erősíti, valamint a tudománynak a nemzetközi kapcsolatokban betöltött jelentőségét emeli ki. A tudomány új lehetőségeket, utakat nyit a társadalom, az ipar és a politika előtt is, így a az megkerülhetetlen és egyben elengedhetetlenül fontos eszköz a társadalom számára. Ahogy Irina Bokova, az UNESCO Főigazgatója is megjegyezte: ?egy új, korlátokkal teli korszakkal nézünk szembe, amiben a kreativitásé és az innovációé a kulcsszerep.?

Végül a 2017-es World Science Forum házigazdája, – a Jordán Hasemita Királyságképviseletét ellátó, Sumaya bint El Hassan hercegnő záróbeszédében reményét fejezte ki az iránt, hogy ?A tudomány hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő WSF-en a különböző vallásokhoz tartozók együtt tanácskozzanak a globális problémák megoldása érdekében.?

 

[quote_box_center]

A rendezvény hivatalos honlapja:

World Science Forum

További részleteket az alábbi linkeken lehet olvasni:

http://mta.hu/mta_hirei/a-veszely-valos-az-idonk-veges-de-meg-valtoztathatunk-a-klimacsucsnak-uzent-a-wsf-137058/

http://mta.hu/mta_hirei/mindenki-felelosseggel-tartozik-a-globalis-ugyekert-137042/

http://www.unesco.org/new/en/unesco/about-us/who-we-are/director-general/singleview-dg/news/director_general_participates_in_the_7th_world_science_forum_in_budapest/#.VkCqy9KrTIX

http://mta.hu/data/cikk/13/70/58/cikk_137058/DECLARATION_OF_THE_7th_WORLD_SCIENCE_FORUM.pdf

[/quote_box_center]

Előző cikkIII. BIZTONSÁGPOLITIKAI SZAKMAI KUPA
Következő cikkKurd erők ostroma Szindzsár elfoglalásáért