Szíriai konfliktus: kiszivárgott orosz rendezési terv

0
1108
(A kép forrása: bbc.com)

Tizennyolc hónapos átmeneti, az alkotmányos reformok végrehajtására és új alkotmány létrehozására fordított időszakot, majd ezt követően elnökválasztást javasol a tegnapi napon kiszivárgott orosz tervezet.

A napvilágot látott dokumentum nyolc pontban foglalja össze a szíriai konfliktus lezárását követő elképzelést. Kiemelendő, hogy az elnökválasztás kérdésében a terv nem tesz említést arról, hogy a jelenlegi szír elnök, Bassár el-Aszad maradna-e az ország vezetője az átmeneti időszakban, illetve jelöltként részt vehet-e a választáson. Fontos tényező, hogy a dokumentum az ellenzéki csoportok bevonását hangsúlyozza a tárgyalási folyamatokon túl a rendezés végrehajtásába is.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy Moszkva hasonló tartalmú forgatókönyvet készített volna a hétvégi multilaterális konferenciára. Ezt Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes is megerősítette, kiemelve a tárgyalások sikeres lezárásának sürgősségét. Vlagyimir Szafronkov  ENSZ-nagykövethelyettes ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a dokumentum kiszivárgása miatt. A diplomata megjegyezte, hogy ez csak az orosz elképzelés a helyzet rendezéséről: egyfelől nyitottak más ötletekre, másfelől pedig a szíriai felek és a nagyhatalmak együttműködése nélkül egyik javaslat sem valósulhat meg.

A kiszivárgott tervezet szerint a most hétvégén megtartandó bécsi csúcson mindenképpen egyetértésnek kell létrejönnie a felek között annak érdekében, hogy Szíriában elkezdődhessen az újjáépítés időszaka.