Két repülőtéri dolgozó adta azt a robbanószerrel szerelt laptopot, amellyel később az egyik utas öngyilkos merényletet hajtott végre egy menetrend szerinti szomáliai járaton múlt kedden – jelentették be a helyi biztonsági szervek vasárnap.

A nyilvánosságra hozott biztonsági felvételeken látható, hogy a két, azóta letartóztatott alkalmazott átadja Abdullahi Abdiszalam Borlehnek a laptopot. Borleh jól tudta, hová kell ülnie, hogy a legnagyobb kárt okozhassa a robbanószerkezettel, mondta el egy a nyomozást közelről ismerő forrás a CNN-nek. Feltehetőleg azért nem robbant fel a repülőgép üzemanyagtartálya, és okozta több mint száz ártatlan ember halálát, mert a gép még nem érte el az ehhez megfelelő repülési magasságot. Csodával határos módon a pilóták a támadás után épségben leszálltak a repülőgéppel, így az egyetlen áldozat Borleh volt.

A szomáliai hatóságok az amerikai FBI segítségét is kérték a nyomozás lefolytatásához. “Ugyan repülőterünkön magas szintű a biztonság, tehetünk még többet. A fenyegetettség állandó, ez bárhol megtörténhetett volna.” – mondta Abdiszalam Aato, a szomáli miniszterelnök szóvivője.

A támadást egyelőre egyik terrorszervezet sem vállalta magára, habár találgatások szerint az Al-Shabaab állhat az események mögött.

Előző cikkSikeresen debütáltak a kelet-közép-európai NFIU-k
Következő cikkAz oroszok 3D nyomtatást használnak az Armata gyártásához