Egyes források szerint az orosz védelmi ipar 3D nyomtatási technológiát használ az Armata univerzális platformra épülő T-14 típusú újgenerációs harckocsi és páncélozott harcjármű család kifejlesztéséhez. Először a CAD tervező program segítségével létrehozzák a prototípusok egyes komponenseinek három dimenziós modelljét, majd azok legyártásához ipari 3D nyomtatókat használnak. Mindez jelentősen felgyorsítja a gyártási folyamatokat ? nyilatkozta a 3Ders.org portálnak Anton Ulrich, az Electromashina JSC vállalat[1] prototípus-gyártó részlegének egyik menedzsere. A vállalat azt szeretné, ha a közeljövőben a járművek páncélzatának titánból készült elemeit is hasonló módon állítanák elő, hozzátéve ehhez azonban, hogy a technológiát ? a védelmi ipar nagyobb minőségi követelményei miatt ? egyelőre csak a prototípusok gyártásában fogják használni. Oroszország ambiciózus haderő-modernizációs programja 2020-ig 2300 új T-14-es beszerzését irányozza elő, mely a legtöbb szakértő szerint a szankciók és a zuhanó olajárak orosz költségvetésre gyakorolt negatív hatásai miatt valószínűleg nem lesz tartható.

 

[1] Az UralVagonZavod orosz harckocsi-gyártó vállalat páncélozott harcjárművek elektronikai berendezéseinek tervezésével és előállításával foglalkozó részlege.

Előző cikkReptéri dolgozók segítették a szomáliai géprobbantót
Következő cikk“Korszerű hadviselés, korszerű vezetői felfogás” I. – Összefoglaló Dr. Porkoláb Imre dandártábornok előadásáról az MH ÖHP-n